„Миграцията може да предизвика социално напрежение и враждебни политически реакции в страните домакини, но досегашният опит предполага, че тя може също така да осигури ползи от гледна точка на по-силен растеж, производителност и лек за застаряването на населението“, се посочва в доклад на Международния валутен фонд, цитиран от „Франс прес“.

Увеличение с един процентен пункт на дела на мигрантите сред възрастното население на страната домакин може да повиши БВП на глава от населението с 2% в дългосрочен план, се казва в доклада, публикуван преди годишната среща на МВФ идната седмица.

Фондът обаче отбелязва, че бързата интеграция на новото население е изключително важна и трябва бъде улеснена от мерки, които могат да се окажат „скъпи в краткосрочен план“ за приемната страна (помощ за езиково и професионално обучение и др.).

Институцията все пак признава, че миграционните потоци, които в Европа са безпрецедентни след Втората световна война, представляват „предизвикателство“ в страните домакини заради културните различия и рисковете от политическа експлоатация.

financebg.com


Българи в чужбина, изпращайте ни вашата история, като натиснете тук.

Ако желаете можете да я публикувайте сами в Твоят Чуждоземец -> your.chujdozemec.com , където можете да качите също снимка или видео от страната в която сте.

При въпроси пишете на електронната ни поща chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 329 - Today Page Visits: 1