Младите британци правят тежки компромиси с жилищата, които обитават

Милениалите живеят в по-малки и по-отдалечени от работните им места имоти, които буквално изстискват доходите им според доклад
Снимка: Архив Ройтерс

Младите семейства във Великобритания плащат повече, за да живеят в по-малки жилища, отдалечени от работните им места, и имат далеч по-малка сигурност в сравнение с поколението на техните родители, пише Ройтерс, като се позовава на доклад на британския мозъчен тръст The Resolution Foundation.

Същевременно по-възрастните британци се възползват от сериозни приходи от имотите си на фона на недостига на жилища в страната, се подчертава в документа.
Експертите сравняват опита с пазара на имоти на различните поколения. Основният извод е, че ръстът на наемите и цените на Острова през последните 50 години на практика „изстисква“ жизнения стандарт на милениалите, които обогатяват по-възрастните собственици.

Вероятността британците на възраст 25-34 години да притежават някога собствен дом е наполовина по-малка в сравнение с техните родители, когато са били на същата възраст, отчита се в доклада.

Младите във Великобритания в момента живеят с 4% по-малки жилища в сравнение с 1996 г., а заради отдалечеността им пътуват 64 часа допълнително годишно до навършване на 40 години в сравнение с поколението на т.нар. бейби бумъри, изчисляват експертите.

„Британската жилищна катастрофа се подготвя още отпреди 50 години. Ефектите ѝ са широкоразпространени, но основните негативи ги понасят милениалите“, коментира Линдзи Джъдж, секторен анализатор в Resolution Foundation.

Според нея голямата опасност е свързана с това младите хора да няма къде да се установят и да приемат по-ниска сигурност в нискокачествени жилища, за да могат да си позволят да живеят някъде. Същевременно те харчат рекорден дял от доходите си за жилището, подчертава тя.

Рестриктивните регулации за планиране и строителство във Великобритания, засиленото търсене на жилища и засилените спекулации от страна на чуждестранни инвеститори подкрепят възхода на пазара на имоти през последните две десетилетия. За периода средната цена на средностатистическо британско жилище на практика се е удвоила, а в Лондон е нараснала четири пъти, отчита се в доклада.
Същевременно ръстът на средната заплата в страната е минимален.

Макар и темповете на ръст на цените на жилищата във Великобритания да се забавят, особено в столицата, заради Brexit, очакванията са те да нарастват по-бързо от инфлацията.

Авторите на доклада призовават правителството да предприеме мерки за преодоляване на недостига на жилища, като се намесят и поемат по-големи ангажименти в строителния сектор и подкрепят дългосрочните договори за наем.
По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

investor.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *