Моментен срив на паунда (flash crash): Какво, за Бога, стана вчера?

“Автор:bgben.co.uk

Надяваме се, че немного износители вчера сутринта са проверявали валутния курс на стоковите борси. Малко след полунощ, след като борсата на САЩ бе приключила с активността си, британската валута внезапно се смъкна със 6% спрямо американския долар – най-голямото смъкване от референдума насам. Това падане бе на път да финишира при стойности от 1.10 евро за 1 паунд.

С напредването на петъчната сутрин нещата донякъде се стабилизираха, но паундът още дълго време кръжеше около 1.10 евро.

И така, какво стана?

Спад с 6% е огромна стойност, ако трябва да я определяме на езика на валутно-стоковите борси, но количествата валута, търгувани в ранните сутрешни часове са ограничени.

– едно от възможните обяснения е т.нар. “дебел пръст” (fat finger) – т.е. случай, когато играч на борсата натиска погрешния бутон на важна поръчка. Валутно-стоковата борса е съвкупност от хиляди търгуващи и пазари, и в нея трудно може да се проследи началото на подобна верижна реакция.

– голяма част от днешните търговски операции се контролират от автоматизирани компютърни решения, извършващи се по зададен алгоритъм . Така че, друго възможно обяснение е грешка в системата.

– трета възможност. Изнервените инвеститори често инструктират брокерите да продават ако дадена валута падне до определени стойности. Нещо като превантивна стъпка срещу още по-големи загуби.

– според Financial Times основните търговски операции са били извършени на борсата буквално секунди преди да изтече в ефира изявлението на френския президент Франсоа  Оланд срещу надяващите се на успешен Брекзит британци. Думите му бяха: “Ако Великобритания иска твърд Брекзит, ще го получи. Но има цена, която трябва да си плати или преговорите няма да минат добре за нея”. Дали някой не бе видял ранен пост по Twitter или някакъв коментар?

 

Несигурността около обстоятелствата, заобикалящи вчерашния мистериозен срив на паунда, продължава, но посоката, към която се е запътила британската валута става все по-болезнено ясна. А перспективите пред нея вече са достатъчно разклатени след заявения наскоро приоритет на кабинета на Тереза Мей по отношение на контрола върху имиграцията, а не спрямо търговията и икономиката на Великобритания.

 

Източник: irishtimes.com

 

like1
Facebook коментар