Намериха древен предмет на над 2000 години приличащ смартфон

В наскоро разкопана гробница в Сибир разкриха предмет , който изглежда, като  древен iPhone до над 2100-годишните останки на жена, наречена от изследователи „Наташа“. Предметът е намерен до  скелета й, за учудване и вълнение на всички, беше предмет, който изглеждаше подозрително като iPhone.

Разбира се не е телефон, а нещо като катарама (пафта) – но обектът има поразително и удивително сходство с iPhone. На повърхността има красиви скъпоценни камъни. И несъмнено също е толкова важен за жената, която го носи, както нашите смартфони са важни днес за нас.

“Това е модна древна тока ( закопчалка, клипс, брошка) на колан, направена от скъпоценен камък с инкрустирана украса от тюркоаз, карнел и седеф.”  Снимка: HMC RAS / Павел Леус

Находката е част от по-голeми разкопки, наречени „Руската Атлантида“.

Археолозите казват, че скелетите и предметите които са открити като „катарамата на Наташа“ са на повече от 2000 години. The Siberian Times съобщи наскоро, че мястото е било достъпно за археолози и други изследователи, когато през лятото е бил източен масивен резервоар, така че изследователите да могат да разгледат мощите, почиващи там. Закопчалката на колана е само един от много интересни – и древни – предмети, открити в тази „руска Атлантида“.

Снимка: HMC RAS / Павел Леус

Скъпоценните камъни на токата включват перли и тюркоази и дори част от древна китайска монета, която е била издълбана вътре в нея.

The Siberian Times@siberian_times

well actually we think it looks more like Samsung than an iPhone…:) Archeologist in awe at 2,100 year old iPhone-like belt buckle unearthed in ‘Atlantis’ grave in Tuva. Ancient Xiongnu-era woman took stylish accessory to the afterlife https://siberiantimes.com/science/others/news/archeologist-in-awe-at-2100-year-old-iphone-like-belt-buckle-unearthed-in-atlantis-grave-in-tuva/ 

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
995 people are talking about this

Други древни гробове намиращи се в близост до „Наташа“, показват , че е тя е била дизайнер, които се е занимавал с обработването на кожи. Трети набор от останки принадлежал на жена, която била тъкачка, потвърдиха изследователите; тя имаше дървено вретено, вътре в нея беше поставен комплект за шиене. Именно тези видове обекти, по-скоро като „iPhone на Наташа“, дават на изследователите уликите, които им трябват, за да датират точно останките.

Мястото обикновено е под повече от 55 фута вода, според The Siberian Times. Учените, историците и археолозите знаят, че трябва да бият тревога, защото резервоарът вероятно отново ще се напълни с вода. Те работят трескаво, за да възстановят и разкопаят тези редки и исторически артефакти, преди това да се случи.

На друго място на площадката „Атлантида“ се извършва още едно разкопaване, наречено Терезин, съдържащо 32 гроба. Д-р Марина Килуновская от Санкт Петербургският институт призна в интервю за The Siberian Timesс. „Имаме невероятен късмет, че намерихме тези погребения на богати хунски номади, които не бяха обезпокоявани от (древни) разбойници на гробове.“ Гробните места датират още от бронзовата епоха, до времето на Чингис Хан.

Резервоарът обхваща 240 квадратни мили, а през лятото, когато жегата е най-интензивна и нивата на водата спаднат с 60 фута. Сега тези археолози трябва да открият, съхранят и премахнат артефактите, преди те отново да преминат под вода. Пише още The Siberian Times@siberian_times.

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *