Нови проучвания доказват, че в Източна Европа се продават по-нискокачествени храни

Разликата в качеството на стоки с една и съща марка бяха установени още през 2011 г., но тогава Европейската комисия заяви, че производителите са свободни да адаптират продуктите си за различни пазари

Ако иска да усети истинският вкус на Nutella, гражданин на ЕС от Източна Европа ще трябва да се разходи най-малкото до Австрия. Снимка: Wikimedia Commons

EurActiv

Големите компании продават по-висококачествени храни в Австрия, отколкото в Унгария, макар че марките би трябвало да са еднакви на всички пазари, обяви унгарското правителство. Местната служба по безопасност на храните – NEBIH е направила проверка на качеството на 24 продукта, продавани в Унгария и Австрия от големи търговски вериги като Lidl и Aldi. Сред продуктите, при които са открити несъответствия са вафлите Manner и течният шоколад Nutella, които са с по-добър вкус и качество в австрийските магазини.

„Бях поразен като прочетох доклада. Мисля, че това е най-големият скандал в близките години”, коментира на специална пресконференция Янош Лазар, шеф на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан. Лазар заявява, че правителството ще предприеме мащабен преглед на хранителните продукти, предлагани в страната, но не обяви какви специфични действия може да предприеме Будапеща.

Унгария не е сама в тези си притеснения. Службата по качеството на храните в съседна Словакия обяви през миналата седмица, че е открила различия във вкуса, вида и състава на над десет продукта, продавани както в страната, така и в Германия и Австрия. Изданието Slovak Spectator съобщава, че според анализ на словашкото Министерство на земеделието и държавната ветеринарна и хранителна агенция, близо половината от изследваните храни са показали различия в състава. Земеделският министър на страната обяви, че ще повдигне въпроса за този проблем на европейско ниво.

„Клиентите очакват еднакво качество от една и съща марка, независимо в коя държава е купен продукта”, изтъкна министър Габриела Матечина на пресконференция на 14 февруари. Опитът проблемът да се постави на европейско ниво обаче може да срещне затруднения – администрацията на ЕС не се интересува толкова от качеството, колкото от безопасността на храните, произвеждани в страните-членки.

В последните месеци на миналата година словашкият хранителен регулатор е тествал 22 хранителни стоки, продавани в търговските вериги в столицата Братислава, като ги е сравнил с идентични продукти, закупени от магазини в намиращи се близо до общата граница австрийски градове. Проверките са обхванали различни видове храни, включително млечни продукти, месо, риба, шоколад, тестени изделия, сирене и напитки. Освен проверка на опаковките, включително информацията за състава и теглото, инспекторите също така са сравнявали цвета, вкуса и миризмата на продуктите. В тестовете е било наблегнато на параметри на качеството като състава на продуктите от месо, съдържанието на мазнини и протеини, както и добавки като подсладители и оцветители.

„Половината от продуктите съдържаха различия, които значително се отразяват на тяхното качество. Продуктите в Словакия често съдържат по-малко месо, повече мазнини, изкуствени подсладители и консерванти, освен това са с по-ниско тегло в грамове”, изтъква земеделския министър.

Тестове, сравняващи качеството на храните, продавани в Западна и Източна Европа са правени и през 2011 г., като тогава бяха поръчани от Словашката асоциация на потребителите. Тогава бяха сравнени маркови продукти, продавани в осем членки на ЕС: Германия, Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България. Сред тестваните токи бяха напитки, шоколади, подправки и кафе.

Тези проверки също потвърдиха, че международните компании обикновено продават продукти с различно качество под една и съща марка в различните европейски страни. Единственият продукт, който се оказа с еднакво качество на всички европейски пазари бяха шоколадите Milka. Европейската комисия обаче отговори на тези разкрития като заяви, че обвиненията са безпочвени, а международните компании са свободни да адаптират продуктите си за различните пазари.

Източник: baricada

 

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial