Норвегия първа ще забрани дизеловите и бензиновите коли

Норвегия се превръща в първата държава в света, която ще забрани автомобилите с бензинови и дизелови двигатели: от 2025 г. в скандинавското кралство ще се продават само електрически коли, съобщава австрийският вестник Die Tiroler Tageszeitung. Същевременно властите предвиждат масово разширяване на алеите за велосипедисти и платната за публичния транспорт. Предстои “преходният план”, който обхваща периода 2018-2029 г., да получи официалното одобрение от парламента в Осло.
Дългосрочната концепция на правителството е до 2050 г. по магистралите в Норвегия да се движат превозни средства, които не използват петрол – нещо, което може да се разглежда като последица от поетите през декември в Париж ангажименти за борба срещу промените в климата. Скандинавската държава, която е сред големите производители на петрол, ще инвестира сериозна сума за разширяването на пътищата за колоездене – около един милиард евро ще бъде похарчен, за да бъде възможно свързването на общо девет града в страната с велосипедни магистрали.
Продажбата на електрически управлявани превозни средства в Норвегия ще бъде стимулирана с дотации от правителството в размер на 420 млн. евро годишно. Успехът на начинанието е обнадеждаващ: през 2014 г. в страната с по-малко от пет милиона население са закупени 18 хил. електрически коли.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *