Противно на тенденцията в Европа, в Полша от днес е понижена пенсионната възраст до 60 години за жените и 65 години за мъжете. Това е реализиране на предизборно обещание на евроскептичната партия “Право и справедливост”, което според опозицията и мнозина икономисти ще излезе скъпо на бюджета, пише “Дневник”.

Правителството изчисли, че мярката ще увеличи бюджетните разходи с около 10 млрд. злоти (близо 2.5 млрд. евро), или 0.5% от БВП.

Правителството във Варшава, често обвинявано в популистки ходове, отмени досегашната възраст от 67 години, одобрена от предишния парламент, доминиран от центристи. В същото време в Европа пенсионирането става по-късно заради застаряващо население и демографски проблеми, но и защото хората живеят по-дълго и са работоспособни до по-късно в живота.

Икономиката на Полша расте с добри темпове и безработицата е на най-ниското ниво от кризата при падането на комунизма насам. Заплатите растат с най-високата скорост от 5 години и добавянето към тях на издръжката на по-рано излизащите в пенсия може допълнително да затрудни работодателите.

Над 300 000 нови пенсионери

По изчисления на държавната пенсионна агенция ZUS около 331 000 души може да решат да се възползват от възможността да се пенсионират по-рано. Това са около 2% от 16.3 милиона поляци в работоспособна възраст.

“Полският пазар на труда има все по-ограничен достъп до работещи хора. Правителството изхвърли най-ефективното средство за увеличаване участието на хората на този пазар”, коментира Рафал Бенецки, икономист от ING Bank.

Полското население от 38 милиона души е сред най-бързо застаряващите в Европейския съюз, но икономисти и централни банкери казват, че продължава да се увеличава притокът на стотици хиляди украинци, които може да намалят натиска за повишаване на заплатите.

Помощ от Украйна

Само през първата половина на годината бизнесът е поискал над 900 000 краткосрочни разрешителни за работници от Украйна. През цялата 2016 г. бяха издадени 1.26 милиона такива документа. В същото време растат притесненията, че украинците няма дълго да се задържат на полския пазар и ще продължат на запад към страните с по-висок стандарт. Въпреки растящите разходи на правителството за пръв път от почти 20 години насам бюджетът постигна излишък за първите 8 месеца на годината. Основните причини са преследването на укриването на данъци и вътрешното потребление, подсилено от увеличени детски надбавки.

През второто тримесечие икономическият ръст е бил 3.9% и управляващите разчитат именно добре развиващата се икономика да финансира мерки като по-ранното пенсиониране. Икономисти предупреждават, че подобни ходове може да натежат на бюджета, когато икономиката се забави.

“Притеснен съм какво ще стане, когато приключи този икономически цикъл. Може да се окажем с нива на заплатите, които бизнесът не може да си позволи, и перманентно високи разходи за пенсии от бюджета”, коментира Марчин Мровиец, старши икономист в Bank Pekao.

Източник: Капитал

Facebook коментар
Total Page Visits: 1317 - Today Page Visits: 1