Белфаст и Северна Ирландия са малко познати в България и то главно от новините за размириците между протестанти и католици от 70-те и 80-те години. Днес градът е мирен и спокоен и няма големи следи от междурелигиозните сблъсъци.

При кацането със самолета прави впечатление ярката и повсеместна зеленина, а и как иначе, нали се намираме на Зеления остров. Летището е малко, но добре подредено и се преминава лесно и бързо. До града се пътува около половин час през живописни полета, горички и пасища, пълни с овце и кози. Усеща се мирис на ферма. Магистралата минава покрай морето и открива прекрасен изглед към града, който е разположен на голям залив и гледа към Ирландско море. Отдалеч Белфаст малко прилича на Варна, сгушен на брега, а в далечината се издигат високи хълмове обвити в мъгла.

По-различна част от кралството

Северна Ирландия (Ълстър) не е част от Великобритания, но е автономна провинция на Обединеното кралство. Тя има своя собствена валута – северно-ирландски паунди – като банкнотите са с дизайн от 19-ти век и се издават от две частни северно-ирландски банки. Важат само в провинцията, а не в останалата част на кралството.

Северно-ирландците са потомци на шотландски заселници, дошли тук още през 16-ти век. Те говорят особен английски, който малко трудно се разбира. Забързани са и неособено любезни.

Интересното е, че в Белфаст, за разлика от останалата част от Обединеното кралство, полицейските коли все още са бронирани и приличат на малки танкове. Така те напомнят за времената на т.н. Безредици през 70-те и 80-те години, когато провинцията се управлява директно от Лондон и е във военно положение. По някои стени на сградите все още има и типичните политически графити. Богато историческо наследство

Центърът на града е развит около внушителната сграда на кметството, която е заобиколена от паметници на британски исторически фигури, начело с кралица Виктория. Така се създава един архитектурен ансамбъл, който напомня за принадлежността на Ълстър към британската историческа традиция.

Улиците са широки, а повечето сгради по центъра са масивни и от червени тухли.

danybon
Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 1258 - Today Page Visits: 2
SHARE