Багажникът никога не стига, питайте всеки приятел. Истина е, че се оправяш с толкова, колкото имаш. Всички сме чували митове и легенди, как 4-членно семейство побира всичкия си багаж във Fiat Panda и заминава за Китен на двуседмична почивка. Някои успяват, а на други не им стига и половин стая багажно пространство, за да вместят всичко, което искат да вземат.

Факт е, че колкото по-голям багажник имате, толкова повече неща се изкушавате да вземете с Вас, дори реално да нямате особено голяма нужда от тях. И съответно толкова по-малко се налага да мислите и импровизирате. Разликата между добре нареден багажник с много неща в него и просто нахвърлян багаж в отделението може да достигне до два пъти в потенциалното количество, което можете да вземете.

Ако сте добри в играта Tetris, то е много вероятно да се справите добре и с тази задача. В следващите редове обаче ще подхвърлим няколко съвета, надяваме се някои от тях да са Ви полезни следващия път, когато погледнете колата си и си кажете на ум “Как точно се очаква всичко това да влезне там?”.

1. Подготовката – На първо място трябва да определите какво ще взимате. Имайте предвид, че в повечето случаи ще се намирате в нормално, цивилизовано място с магазини и всичко необходимо, което може да се купи с пари при нужда. Не е наложително да помъквате цялата къща. Опитайте се да си представите и всеки един ден от почивката и какво точно ще носите. Една по-дебела връхна дреха не само че най-вероятно ще Ви е достатъчна, а е възможно и въобще да стигнете до нея. Така че няма смисъл да тъпчете куфара с пуловери, суичъри и якета, ако ще Ви се наложи да ползвате подобно нещо само веднъж.

След това трябва да подготвите самия багажник на автомобила. Извадете всичко и го изчистете, удоволствието да видите чист и подреден багажник е повече от прекрасно. Проверете дали задната гума е напомпана. Наредете багажът, който трябва да вземете, зад автомобила си и се пригответе за екшън.

Най-добре самият багаж да го разделите условно на 4 категории/групи:

– Екипировка за спешни случаи, който включва и аптечката.
– Меки неща – възглавница, одеало, яке
– Багаж, който ще Ви трябва по време на пътя
– Основен багаж, който няма да погледнете, преди да разтоварите колата.

2. Нареждането – Трябва да спазвате правилото, че се слага първо това, което ще се извади последно. Започнете първо от четвъртата група – нещата, които няма да Ви трябват преди пристигането. Първо вкарайте обемните предмети с по-странна форма и ги натиснете добре към гърба на задните седалки. След това е ред на най-големите куфари, като трябва да се постараете да не оставяте свободно пространство между тях. След тях започнете да товарите средно големите неща.

След това повторете същото с третата група, като отново вкарвате първо големите, а след това по-малките предмети. След това вкарайте малките останали предмети от тези две групи, заедно с нещата от група 2. Обикновено за тях се намира място в останали кухини и цепнатини между останалия багаж. Най-отгоре сложете нещата от категория 1.

Накрая още няколко съвета. И най-добре нареденият багажник може да доведе до неприятности, ако качите твърде тежки неща. Това не само може да повреди окачването, но може да доведе и до необичайно управление на автомобила, каквото не искате, особено при превозване на цялото семейство. Разберете колко е максималният товар по каталог и се постарайте да не го надвишавате. Това е нещо, което почти никой не прави, а наистина е много важно.

Ето и малко статистика, събрана от различни изследвания:

– Средно мъжът в семейството взима около 40 атрибута за двуседмична почивка, докато неговата партньорка достига до около 150. Не, не е мит, че мъжете ползват по-малко багаж.
– Жената използва средно около 1/3 от дрехите, които взима. Оказва се, че тя се нуждае от около 57 атрибута от тези 150.
– Жените планират какво да вземат с месеци и започват да подготвят багажа си няколко седмици по-рано. Над 90% от мъжете опаковат в последния момент, а над 70% от тях винаги забравят да сложат нещо важно.
– Над 56% от жените могат да вкарат пълен комплект дрехи, бельо, бански, обувки и козметика в ръчния си багаж.
– При използване на самолет близо 29% от дамите плащат за свръхбагаж и почти половината от тях лъжат партньора си за това колко багаж са взели преди да потеглят към летището.

Източник: offnews

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 1093 - Today Page Visits: 1
SHARE