Разкриха дълго пазена тайна! Вижте невероятната история за деня, в който едва не убиха кралица Елизабет II (снимки)

Това е историята на може би най-близкия опит до това някой да убие кралица Елизабет II. През 1981-а Кристофър Джон Люис е проблемен тийнейджър от Нова Зеландия, който се прицелва със своята 22-калибрена пушка към Нейно величество по време на обиколката й в страната, хващайки на мушката си нейния костюм в нефритен цвят, пише Webcafe.bg.

Куршумът пропуска целта си, но според репортер от сайта Stuff и неговото разследване, цитирано от Guardian, тийнейджърът става обсебен от идеята да заличи от света кралското семейство.

В същото време новозеландското правителство се опитва да прикрие колко близо е бил самозваният терорист до това да убие кралицата.

Две години след опита за атентат тийнейджърът планира да застреля принц Чарлз, който е на посещение в страната. За целта младежът се опитва да избяга от психиатричното отделение, в което се намира. А през 1995-а полицията на Нова Зеландия го изпраща на платена от държавата ваканция по време на ноемврийската обиколка на кралското семейство. Властите вярват, че ще е по-безопасно да дреме на някой бряг, вместо да търси начин да стреля по членове на монархията. Люис се самоубива в затвора през 1997-а.

До 17-тата си година тийнейджърът вече има в досието си въоръжен грабеж, умишлен палеж и измъчване на животни. Негови идоли са австралийският бандит Нед Кели и американският сериен убиец Чарлз Менсън.

В сряда, 14 октомври 1981-а , Люис слага ръкавици и зарежда пушката си в изоставена тоалетна кабинка в сграда в най-стария град на Нова Зеландия – Дънидин. Неговата цел е колоната от автомобили пет етажа по-надолу, която съпровожда кралицата. По-късно в мизерния апартамент на момчето са открити изрезки на британското кралско семейство, както и подробен план на обиколката на кралицата за деня.

Елизабет II тъкмо слиза от своя Rolls Roys, за да поздрави събралото се множество от 3500 души, когато на тревистия банкет се появява характерна пукнатина. Според бивш полицай от поделението в Дънидин властите веднага вземат мерки да потулят това колко сериозен е инцидентът като казват пред британската преса, че шумът е бил от паднал наблизо знак. По-късно, след настоятелни въпроси от страна на журналистите лъжат, че звукът е бил от някого, който е палил пиратки наблизо.

Мнозина смятат, че тогавашният премиер Робърт Мулдуън се страхува, че ако се разчуе колко близо е бил тийнейджърът до това да убие кралицата, кралското семейство няма да стъпи повече в Нова Зеландия.

Според годишния доклад на новозеландската полиция от 1981-а случаят с Нейно височество служи, за да напомни на всички за потенциалните рискове за кралските особи, най-вече по време на техните публични изяви.

Полицията разпитва момчето осем пъти. Люис през цялото време казва, че е инструктиран да убие Елизабет II от англичанин който се представя с прякора “Снежния човек” и от когото много го е страх.

По показания на Люис Снежния човек му разказва за про-нацистит, за дясното крило в Англия – Националния фронт, освен това кани момчето за член на една от подобните групи, които вече се появяват и в Нова Зеландия.

По-късно младежът признава, че е бил посещаван от високопоставени правителствени лица в Уелингтън по време на неговите 13-дневни разпити. Заповядано му е никога и с никого да не обсъжда инцидента. Той е заплашен, че ако някой издаде подробности около разпитите, около стрелбата или за сградата, от която е стрелял, ще го сполети съдба, по-лоша и от смъртта. Това пише Люис в чернова на автобиография, открита до трупа му, която е публикувана посмъртно.

Още доказателства за обсесията на тийнейджъра по кралското семейство излизат през 1983-а, когато той се опитва да обезоръжи пазач в психиатричната клиника, в която е задържан в желанието си да опита да убие принц Чарлз и невръстния тогава Уилям.

14 години след опита на Луис да отнеме живота на кралицата, монарсите се завръщат в Нова Зеландия през ноември 1995-а.

По онова време Луис е на 31 години и продължава да представлява сериозна опасност за живота на кралицата, така че властите го пращат до Големия бариерен остров в северната част на страната с безплатен престой, джобни пари и превозно средство. Той все пак не е под 24-часово наблюдение.

По време на своето 10-дневно изгнание той започва да се чувства като кралска особа. Полицията има две цели – да държи Луис далеч от втория тур на монарсите и да скрият колко близо е бил до това да убие кралицата по време на първото й посещение. Всички отчаяно се опитват да държат проблемния младеж далеч от светлините на прожекторите.

Никой не може да сглоби пъзела на това какво точно се е случило, някои детайли се губят, други са прибавени като градски легенди.

Мъри Ханан, който е представлявал Луис, казва, че умишлено не са искали да предявят обвинения в държавна измяна, която тогава се наказва със смъртна присъда, за да потулят опита за убийство.

Фактът, че опитът за убийство се случва в Нова Зеландия, е достатъчно гореща политическа тема. Когато Луис се изправя пред съда, неговият опит да убие кралицата е принизен до незаконно притежание на огнестрелно оръжие и носенето му на публично място. Опитът за убийство – срам за полицията и правителството – тихо и умишлено е забравен.

Луис се самоубива в затвора на 33-годишна възраст, докато чака присъда за убийство на млада жена и отвличането на детето й. Малко преди смъртта си той казва на приятелката си за скандалния си опит за убийство на английската кралица.

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *