ТОВА, КОЕТО НАШИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ НЕ ПОКАЗАХА – РУСИЯ ПРАЗНУВА ГРАНДИОЗНО 24 МАЙ!

В цяла Русия днес бяха организирани тържества по повод 24 май, честван в страната като Ден на славянската писменост и култура. Основното празненство по традиция бе в Москва – на Червения площад започна концерт и пее двехиляден сборен хор от професионални колективи, предадоха осведомителни агенции от федерацията.

Тържеството на Червения площад бе открито от патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, посочва Руската служба за новини. Тази сутрин висшият православен духовник в Русия отслужи литургия в столичния храм „Христос Спасител“ заедно с предстоятеля на Българската православна църква Неофит и украинския митрополит Онуфрий, се казва в съобщението.

Днес Русия празнува паметта на Св. св. Кирил и Методий, създали първата славянска азбука, напомня ТАСС. Първоначално този ден е бил честван в Русия главно от църквата, а на държавно равнище за пръв път е отбелязан през 1863 г., когато са се навършили 1000 години от създаването на славянската азбука. В Съветския съюз имаше опити празникът да бъде възроден, а от 1991 г. той има държавен статут в Русия, напомня агенцията.

Чрез конферентна връзка с други големи градове във федерацията московчани слушат на Червения площад и изпълнения на тамошни хорове. Двеста колектива образуваха днес трихиляден хор на Исаакиевския площад в Санкт Петербург, информират местни новинарски сайтове.

„Този празник се провежда съвместно от държавата, Руската православна църква и широката общественост. Той протича във всички региони на Русия, в много чужди страни и помага на хората, особено на младите, да научат повече за собствената им история, да усетят колко здрави и отколешни връзки сплотяват славянските народи“, заявява в приветствие до участниците и гостите на празненствата руският премиер Дмитрий Медведев, публикувал текста на правителствения сайт.

На днешния ден руският патриарх Кирил, който има страница във Фейсбук, си направи и акаунт в популярната социална мрежа ВКонтакте. Това е символична стъпка – „делата на славянските учители Кирил и Методий по съдържание съвпадат със задачата“ за включване на патриарха в социалната мрежа – „да се донася словото Божие до нашите съвременници“, коментира за ТАСС Владимир Легойда, шеф на информационния отдел на Руската православна църква.

Източник: slivensega.wordpress.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *