Туризмът в Турция пропада. Пропада жестоко!

Гупа британски туристи играят водна топка в елитен турски хотел и крещят достатъчно силно, за да събудят всички почиващи в горещия ранен следобед – но други почиващи в целия комплекс просто няма.

Хотелът, който е в покрайнините на Анталия, обикновено е изпълнен до 70% от капацитета си по това време на годината. Но сега са заети едва 25 от 233 стаи, пише БиБиСи.

Собственикът е намалил обслужващия персонал от 80 на 50 души, а цените са с близо 1/3 по-ниски. “Ако ситуацията се задържи такава и другия сезон, ще трябва да затворим”, посочва той.

Въпреки ниските цени така е в цяла Анталия и цялата страна – турският туризъм е в жестока криза. През 2014-та година са били посрещнати 37 милиона туристи, което поставя Турция на 6-то място в света като популярна дестинация за почивка. Тази година се очаква спад с минимум 40 на сто.

Очаквано най-драстичен е спадът по отношение на руските туристи. В Турция ежегодно почиват 4,5 милиона руснаци, но след като турската армия свали руски изтребител миналия ноември, кризата беше неизбежн.

Лично Владимир Путин пое поход срещу турския туризъм – президентът обяви на сънародниците си да почиват другаде. Кремъл забрани на руските туроператори да продават пакети за почивки в Турция.

Конфликтът е далеч от разрешаване, особено предвид твърдите характери на Путин и турския му колега Реджеп Ердоган. Последният обаче вече започна да прави постъпки за помирение, като изпрати поздравителната телеграма за националния празник на Русия.

Що се отнася до останалите туристи, нестихващите терористични атаки от страна на кюрдските бунтовници и “Ислямска държава” по цялата територия на Турция са напълно достатъчен аргумент за пропускане на летуването в тази страна. 1/3 по-малко британци и германци ще има по турските курорти това лято.

Политическата нестабилност и постоянните атаки на президента Ердоган към Запада също не помагат особено.

Цените на хотелите също са паднали драстично.

По данни на Егейската туристическа асоциация 2111 хотели са пред продажба и причината за това е забраната на Кремъл руски туристи да почиват в турските курорти. От 500 000 до 1 млн. работещи в сектора са застрашени от безработица, пише „Хабертюрк”.
Ако в началото на 2000 г. секторът носеше 7 млрд.долара приходи, то през последните години цифрата 35 млрд. долара и затова секторът напълно заслужава титлата „индустрия без комини”. Тази индустрия всяка година чупи рекорди, обаче фактори извън нея я хвърлиха в особено труден период от 2016 г.
„Географското местоположение на Турция и множеството кризи наоколо сблъскват турския туристически сектор както с конфликта с Русия, така и с икономически проблеми. И не само турско-руската криза, конфликтът между Украйна и Русия, терористичните нападения в Египет и Франция, както и тежкият проблем с бежанците – всичко това нанася тежки удари по туризма в Турция. Това са неконтролируеми от бранша фактори”, казва зам.-председателят на Егейската асоциация на туризма и на Федерацията на хотелиерите в Турция Мехмет Ишлер пред „Хабертюрк“, цитиран от БГНЕС.

В крайна сметка най-засегнати са оказват дребните хотелиери и търговци. Те са наясно, че им предстои най-слабия сезон от десетилетия насам, пише ДНЕС БГ.

 

Изпратете ни вашата история в чужбина

Пишете на електронната ни поща: chujdozemec@yahoo.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *