Уникално археологическо откритие! Вече се знае родното място на апостол Петър

Уникално откритие направиха израелски и американски археолози. Според тях на брега на Галилейското езеро в северната част на Израел е родното място на апостол Петър и други двама апостоли. Мордехай Авиам от колежа Кинерет е на мнение, че двете приключили наскоро кампании за разкопки, извършени заедно с негови американски колеги, са позволили да бъде открит обектът на древноримското селище Юлиас.

Според историка Йосиф Флавий, то е построено към 30 г. върху руините от риболовното селище Бетсаид на брега на Галилейското езеро. Там според Евангелието, са родени и живели Петър, брат му Андрей и Филип – трима от 12-те апостоли. Археолозите отдавна търсят местонахождението на Юлиас, като имаха предвид главно три различни обекта.

“Единият от тези обекти бе идентифициран като сериозен кандидат, но кандидатурата му бе поставена под въпрос вследствие на приключилите миналата седмица разкопки”, отбеляза Мордехай Авиам.

“Те бяха извършени на няколко километра от там, на неизследван досега обект. Попаднахме на фрагменти от глинени съдове, монети и руини от обществена баня. Това навежда на мисълта, че не става въпрос за малко селище, а за място, което би могло да съответства на Юлиас. Въз основа на откритите находки има голяма вероятност да става дума за Бетсаид”, допълни той.

Обектът се намира недалеч от мястото, където река Йордан се влива в Галилейското езеро. Нивото на водата в езерото навремето обаче било по-високо.

Източник: www.blitz.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *