Холандски дизайнер създаде домашни машини за рециклиране (ВИДЕО)

Дейв Хакенс, холандски дизайнер, който откри начин за въвличане на всяко домакинство в мисията за спасяване на планетата от хорските отпадъци. Преди 3 години Хакенс създаде система от машини, която рециклира отпадъците от опаковки в домашни условия. Нарече проекта си „Безценна пластмаса“, предаде БНТ.

„Целта на проекта е да подобрим рециклирането, като предоставим идеи как това да се прави от всеки. Това е основната информация, необходима за създаване на малка централа за рециклиране навсякъде по света. Проектът за системата може да се свали от интернет безплатно. Ние не можем да постигнем целта сами.

Ето защо е важно проектът да стигне до много хора – до вашите приятели, вашите съседи, но и до хората в Централна Африка, например. Когато споделяте проекта трябва да сте сигурни, че той ще стигне до правилните хора. Когато информацията се разпространи, рециклирането ще започне“, разказва дизайнерът Дейв Хакенс.

За изграждането на машините Хакенс използвал и непотребни предмети, които откирл в складове за скрап. Казва, че системата за рециклиране е проста, но отговаря на всички стандарти. Тя включва пластмасов шредер, екструдер и малка леярна за стапяне на материала.

Машините на Хакенс превръщат всеки човек в занаятчия. Те дават възможност на всеки човек да превърне ненужните отпадъци в полезни предмети. Като например клавиатура за компютър, ножове, купи, саксии и какво ли още не. Холандецът не спира да усъвършенства машините си.

Вярва, че идеята му ще стигне до максимално много хора. Надява се, че и други дизайнери също ще се включат в проекта, за да го подобрят. Хакенс продължава да вярва, че мини рециклиращите центрове могат да спасят света от постоянно нарастващите сметища.

Или най-малко подобни възможности ще накарат хората да оценят подобаващо опаковките, които бързо губят стойност за тях, щом бъдат освободени от съдържанието си. Така крайната цел все пак ще бъде постигната – пластмасата няма да се трупа в земята и няма да плава из моретата, а ще попада в кръговия процес на повторната употреба и рециклирането.

 

 

Източник: velikabulgaria.eu

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *