Шок в Англия: Кралицата подкрепи излизането от ЕС…

Британският таблоид “Сън” предизвика политическо земетресение на Острова, като обяви, че кралица Елизабет II е изразила мнение в полза на излизане на страната от ЕС. Събитието е шокиращо по 3 причини.

На първо място, монархът в Англия няма право на политически изказвания и не може да се меси в политиката. Това е работа на правителството и на избраните от народа депутати. На второ място, кралицата е най-уважаваната фигура, с почти ненекърнен авторитет, за разлика от всички политици, и дори от някои от аристократите. И на трето място, подобна намеса може драстично да повлияе на резултата, което изненадва цялата политическа класа.

По принцип, Елизабет не е нарушила никакъв закон, защото не е направила публично изказване, нито е агитирала за нещо. Информацията какво мисли тя е разпространена от службите под формата на “дочут разговор” на официален прием, който след това е подхвърлен на медиите. За да е ясно, че не става дума за слух или грешка, кралицата е направила 2 отделни изказвания на отделни приеми, и внимателно е оставила да бъде чута, и вероятно – записана.

От Бъкингамския дворец разкритикуваха “Сън”, но го направиха доста неубедително. Самият вестник на следващия ден потвърди, че стои зад публикацията си. Точните думи на кралицата били, че “ЕС върви в грешна посока”.

Обстоятелството, че монархът се намесва в политиката, макар и не директно, сочи че Великобритания е в сериозна криза. За последно подобно нещо се е случвало по времето на Втората световна война, когато има слухове, че аристократите и кралят се готвели да направят преврат и да се съюзят с нацистите. Това не става, но освен този случай, друг подобен казус в близкото минало не съществува. Сега намесата на Елизабет вероятно означава, че и ЕС, и Англия са на кръстопът, и предстои да се реши историята за десетилетия, а вероятно и за векове напред.

Със сигурност ако Англия остане в ЕС, до 20 години мнозинството там ще са араби, пакистанци, индийци и негри. Ако напусне ЕС, вероятно ще има известно ограничение или дори обръщане на този процес. Проблемът е сериозен, и британците го осъзнават. Осъзнава го и кралицата им. Осъзнават също, че в рамките на ЕС решение по този казус е невъзможно. Когато говоят срещу ЕС и “източноевропейците” те всъщност говорят срещу негрите и пакистанците…

Източник: gudelnews.com

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *