Щастието по финландски

Финландия е страната с най-високо качество на живота сред държавите от ЕС, тя е и сред най-добрите примери за свобода на печата в света и е втора в списъка на страните, предлагащи най-добри условия за майките. От една изостанала аграрна страна тя постепенно се превръща в една от най-развитите държави в света. Пътят до този успех обаче не е бил лесен и бърз.

Веднага след прокламираната на 6 декември 1917 година независимост от Русия в страната избухва гражданска война. Тя не трае дълго, но разединява финландците за десетилетия напред. Все пак младата нация успява да се обедини около дълбоки реформи, които полагат основата на днешното благоденствие. През 1920 г. в страната са изградени множество нови болници, за да се подобри здравното обслужване на децата и майките. Пак през този период образованието е обявено за право на всеки човек. Извършена е и поземлена реформа, която дава на безимотните селяни земеделска земя, с това на практика е ускорена раздялата с класовото общество.

В началото на Втората световна война Финландия е принудена да изостави временно реформите и да се заеме с военната си отбрана. В съветско-финландската война, наричана още “зимната война”, продължила от ноември 1939 до март 1940 г., финландците успяват да устоят на Съветския съюз с цената на териториални загуби и да защитят не само независимостта, но и идеалите си за бъдещето. Именно тези идеали помагат на Финландия да се превърне в една от най-добрите страни за живеене в света.

Те са в основата и на друг забележителен успех – страната с по-малко от 6 милиона население има огромен принос за развитието на модерната култура, особено в Европа. Финландският модел на образователна система, която дава еднакви шансове на всички деца, и която се подпомага активно от държавата, е пример за редица други страни.

Финландия е водеща също и в областта на технологиите: интензивното използване на водните ресурси като източник на енергия и технологичното ноу-хау на финландците привличат много инвеститори. Финландия например е родината на операционната система Linux и на популярната компютърна игра Angry Birds, а компанията Nokia е с огромен принос за революцията в света на мобилните телефони.

Музикално образование отрано

Финландската образователна система развива още от ранна възраст музикалните способности на децата. Неслучайно едни от най-добрите изпълнители на класическа музика, както и диригенти на нашето време са именно финландци. Но има и други музикални жанрове, като хард рока или хеви метъла в които Финландия се радва на успехи. Същото важи и за изкуството. Тоуко Лааксонен, известен с псевдонима си Tom of Finland, допринесе със своите хомоеротични рисунки за това Западът да открие и възприеме темата за хомосексуалността. И ако през 50-те и 60-те години на миналия век в САЩ гледаха с лошо око на неговите произведения, днес те са неразделна част от художествените колекции в Европа и САЩ.

Наскоро Финландия стартира един дързък експеримент, чиято цел е до края на 2018 г. 2000 безработни души, избрани на случаен принцип, да получават гарантиран основен доход в размер на 560 евро. “Когато видях писмото, знаех че е от социалното осигуряване. И като го прочетох, страшно се зарадвах”, разказва Юха Ярвинен, цитиран от “Дойче веле”. Той е баща на семейство и от известно време е безработен. Юха е един от тези хиляди финландци, подбрани от държавата, които в продължение на една година ще получават експериментално гарантиран основен доход. Либерално-консервативното правителство провежда този експеримент не от любопитство или от любов към експериментите, а по необходимост. Независимо от многото успехи в различни сфери Финландия все още не е преодоляла икономическата криза. Безработицата остава висока, трудовият пазар е в преустройство, а социалната система в страната е сложна и закостеняла. Именно заради това правителството въведе гарантиран основен доход. Той трябва да спомогне за намаляване на големите разлики в доходите сред населението и да мотивира хората да приемат на първо време и по-зле платена или пък почасова работа. Най-добрият вариант би бил получателите на гарантиран основен доход да основават собствени фирми. Всеки, който желае, може да печели и допълнително без удръжки.

И това е необходимо, защото пълният гарантиран основен доход, който заменя всички държавни социални услуги, би трябвало да бъде около 1500 евро месечно. Германката Щефи Ерунен също е сред 2000 избрани за експеримента. Тя е омъжена за финландец. Но не изпитва същата радост както Юха Ярвинен. “Мнозина си мислят, че това са подарени пари. Но това не е вярно, защото

всичко се приспада от помощите за безработни

Парите ще са ти като подарени само ако си намериш работа. В противен случай нищо не се променя”, уточнява тя. Финландската социална осигурителна агенция се нарича “Кела”. Оли Кангаз е ръководител на проекта за гарантиран основен доход. Той прави положителна равносметка и смята, че гарантираният основен доход има добра перспектива. “Социалните услуги при нас са тясно свързани. Това означава, че ако някой си намери работа, ние съкращаваме други социални услуги. И в един момент често става така, че не си струва човек да работи повече”, казва той. Според него гарантираният основен доход има добра перспектива, защото Финландия далеч не се е възстановила икономически. “Ако всички имаха постоянна работа, нямаше да имаме нужда от гарантиран основен доход. Ако обаче мнозина нямат сигурна работа и са принудени да печелят на няколко места, тогава основният доход е важен”, казва Оли Кангаз.

На пръв поглед звучи логично. Мнозина смятат, че подобни проекти са възможно решение за подсигуряване на съществуванието в несигурните времена. Никой обаче не знае как ще приключи финландският експеримент. Едва след две години ще има отговор на някои основни въпроси. Много от поддръжниците на проекта смятат, че държавата ще пести пари по този начин, тъй като много от получателите на гарантиран доход работят допълнително и не натоварват социалните каси. Други пък се опасяват, че има много хора, които само ще получават парите и ще отказват допълнителна работа. Тогава гарантираният основен доход ще излезе по-скъпо на държавата, отколкото сегашната социална система. Има и още една голяма въпросителна. Председателката на сдружението на безработните в Хелзинки Ана-Мария Кантола се опасява, че допълнителният труд или трудът на временни договори, допълнен с гарантирания основен доход, може да стане правило. “Ако с проекта бъдат извършени масирани злоупотреби, защитата от уволнения ще бъде изпразнена от съдържание”, изтъква тя. Независимо от критиките този проект показва уникалността на финландците, които не се страхуват да рискуват и за това държавата им се смята за една от най-добрите в света.

Деня на своята независимост Финландия ще отбележи тържествено за стотен път чак на 6 декември. Но празненства за 100-годишния юбилей има през цялата година. Столицата Хелзинки например отпразнува своя рожден ден на 11 и 12 юни с голям празник по улиците на града. В чужбина събитието също ще бъде отбелязано. В съседна Естония този месец например се провежда музикален фестивал и изложба на повече от 100 финландски творби.

Будапеща пък ще бъде домакин на изложба с акцент върху финландските постижения в архитектурата и модерния дизайн. На самия празник – 6 декември, независимостта на Финландия ще бъде отбелязана по екстравагантен начин и в САЩ – с мобилни сауни в много американски градове.

Източник: www.bgnow.eu

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *