Докато ние сме напреднали достатъчно, за да правим снимки от Плутон, фактът, че жените все още не се считат за човешки същества в Саудитска Арабия е за съжаление все още актуален. Тези жени имат наистина труден живот. А тук са най-големите ограничения, с които тези жени се сблъскват.

1. Всички жени, включително и чужденките, трябва да носят чернa абая. Те трябва да са покрити от главата до петите.

Ако отворът около очите е твърде широк, те трябва да засенчват тази част с прозрачен текстил. Те нямат право още да носят цветна абая, така че да не привличат вниманието на мъжете.

2. Жените съставляват само 5% от работната сила в Саудитска Арабия и им е разрешено да работят само отделно от мъжете. Тази страна има най-нисък процент на жените в работната група.

Министерството на труда, Ислямската религиозна полицейска служба, и мъжките граждани се противопоставят на правителството, когато то поддържа идеята за увеличаване на възможностите за заетост на жените.

3. Докато на жените им било забранено да шофират, сега те могат да го правят (но с ограничения).

Причината за тази забрана е, че тя може да доведе до “западен начин на живот” и “ерозията на традиционните ценности.”

4. Трима млади мъже са депортирани, защото са “прекалено” красиви и могат да предизвикат прегрешения у жените.

5. Ислямските полицейски сили, назначени от държавата, следват жените навсякъде – като сянка – и контролират дали те действат според шериата или не.

6. Докато преди жените са могли да работят като касиерки, сега фетва го забранява, защото това означава, че жените ще бъдат в една и съща стая с мъже, с които нямат връзка, което е срещу шериата.

7. Ако една жена си вземе такси без надзор от роднина от мъжки пол, тя се разглежда като неморална.

Жените също нямат право да карат колело.

8. Жените нямат право да седят в кафене без “семейството.” Да не говорим за това да сядат сами. На жените не се разрешава да поръчват готова храна от заведения за бързо хранене, ако касата не е разделена.

Йорданско-американска бизнесдама е арестувана, затова, че седи в кафене с бизнес партньор от мъжки пол, и осъдена на затвор. Единственото място, където се допускат мъже и жени да седят заедно, е частта, която е отделена със завеса. Когато тази жена е осъдена, първото нещо, което чува от съдията е: “Ти съгреши и ще гориш в ада!”

9. Не е позволено на двойка, на която й престои брак да се вижда по между си. Майката на мъжа минава първа, вижда булката и ако я хареса, я “моли да я вземе”.

Дори не им се разрешава да се сгодяват, излизат на среща или флиртуват.

10. Саудитска Арабия строи градове, в които само жени ще имат право да работят, за да се включат повече жени в работната сила.

Един град, в който не се допуска дори и мъжката муха.

11. Жените нямат право на глас и да се кандидатира за изборите.

За щастие, те гласуват за първи път на изборите в края на 2015.

12. Саудитска Арабия е единствената страна, която не изпраща женски спортисти на Олимпиадата до Олимпийските игри в Лондон през 2012 година.

Атлетката е отличена на последно място, но все пак има женски спортист от всяка страна за първи път!

13. В някои части на страната обрязването на жените все още е задължително.

14. Почти мъчение за една жена е да се храни на обществено място: тя трябва да яде под покривалото си.

Ето защо някои от ресторантите имат отделни семейни секции. Мъжките сервитьори не се допускат в тези секции. Те извикват клиентите през сгъваеми екрани и мъжете от семейството отиват и вземат храната и напитките, така че жените да могат просто да свалят своите и да ядат и пият както го правим всички ние.

15. В съда показанията на две жени са равни на това на един мъж.

Предимно жените могат да дават показания в личните дела, когато няма мъжки свидетели. Техните показания са по-скоро невалидни, дори и в случаите на изнасилване.

16. Жените, които са прекалено уплашени от Ислямската религиозна полиция да излизат сами, трябва да имат разрешение от съпрузите или бащите си, за да напуснат страната.

17. Рияд е единственият град, където жените могат да използват обществен транспорт. Но все пак, има отделни секции за мъже и жени.

Жените се качват в автобуса през отделна врата и пътуват в тази част, която е предназначена за тях.

18. Киното е забранено в продължение на 30 години, но стига до Рияд за първи път. Жените не били допускани да гледат филмите, които мъжете и девойките до 10 години имат възможност да наблюдават.

19. Един от най-известните мюфтии на страната заявява, че излагането на двете очи е възбуждащо и затова жените трябва да носят специални воали, излагайки само едното око.

Същият човек забранява на жените да носят грим.

20. Жените имат право да ходят в университет, но те трябва да бъдат разделени от мъжете. Ако професорът е мъж, те могат да следват лекцията само с видео / аудио система.

Източник: Фрамар

Facebook коментар
Total Page Visits: 1076 - Today Page Visits: 1
SHARE