Вековните букови гори в Централен Балкан вече са в списъка на ЮНЕСКО

Преди година експертът от Международния съюз за защита на природата (IUCN) Елена Осипова е инспектирал вековните букови гори от резерватите на Национален парк “Централен Балкан”

Разширение на обекта на световното наследство “Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа” е одобрил комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО, съобщи пресцентърът на министерството на екологията. Той включва 77 компонента, разположени на територията на 12 европейски държави, в това число и в България.

Страната ни участва в тази номинация с най-представителните букови гори в деветте резервата, разположени на територията на Национален парк “Централен Балкан” “Боатин”, “Царичина”, “Козя стена”, “Стенето”, “Соколна”, “Пеещи скали”, “Стара река”, “Джендема” и “Северен Джендем”, които вече са в списъка на ЮНЕСКО.

Разширеният обект отговаря на критерия за образци на продължаващи екологични и биологични процеси в развитието на екосистемите. Целта му е опазването на най-представителните вековни букови гори в Европа.

Бук от последната ледникова епоха

Новият защитен обект е изключителен пример за незасегнати, комплексни гори в умерения пояс, които демонстрират разпространението на европейския бук от последната ледникова епоха до днес, обясняват от ведомството.

Уникално за обекта е и големия брой участващи държави – прецедент в историята на Конвенцията за световно наследство.

България, Австрия, Албания, Белгия, Румъния, Словения, Испания, Италия и Хърватска участваха в съвместната номинация за разширение на Серийния европейски обект на световното наследство “Вековните букови гори на Карпатите и старите букови гори на Германия”, разположен на територията на Словакия,Украйна и Германия. Включването на България в европейския сериен обект на световно наследство на ЮНЕСКО е поредно признание за уникалността на българската природа и традициите в нейното опазване.

Решението за участие на България в серийния обект беше взето след допитване до заинтересованите институции на регионално и местно, в чийто териториален обхват попадат въпросните резервати.С обявяването на буковите гори в Национален парк “Централен Балкан” за част от обекта на световното наследство не се налагат допълнителни режими и ограничения, тъй като те и сега са в територии с най-строг режим на опазване.

Източник: Дневник

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *