Европейски учени: Яжте сланина и пийте много ракия

Наближават големите Великденски пости. Тази година мнозина се канят да ги спазят, като предвиждат да слагат на домашната трапеза само полезни безмесни ястия, приготвени от натурални плодове, зеленчуци и качествени тестени изделия. Други не си падат по постите, обяснявайки, че ще продължат както досега да се хранят разнообразно. Но с уговорката – само с подбрани и полезни за организма продукти. В случая и двете страни грешат. Просто, защото не подозират колко токсини /отрови/ съдържат уж диетичните храни, както и уж съвестно подбираните продукти за домашната кухня. Ето някои примери:

Обезмасленият чипс. Много родители си отдъхнаха, когато разбраха, че такъв вече се продава в бакалиите и лафките до училищата. Значи прекалено мазният им „братовчед”, от който децат, а  и техните бащи и майки пред телевизорите затлъстяваха , вече е отишъл в историята. Пълна илюзия. Защото учените доказаха, че обезмасленият чипс причинява разстройство на стомаха. Най-често той е пържен в генно- модифицирани масла. Трябва ли да поясним, че те са вредни?

Неорганичното кисело мляко. То вече се превърна в истински хит. Само че производителите му пропускат да обяснят, че е пълно с токсичните съставки – хормони на растежа. Защото неорганичното мляко се добива от крави, на които се дават хормоните на растежа rBGH и rBST, за да се засили производството на мляко. За жалост обаче те повишават нивото и на друг хормон, който  пък покачва нивото на инсулиновия хормон на растежа. А той от своя страна е причина за появата на рак на гърдата, дебелото черво и простатата.

Макарони с кашкавал. Цветът на „кашкавала” , с които са поръсени макароните, всъщност няма нищо общо с цвета на споменатия млечен продукт. Колоритът му се дължи на катран, който също се използва при производството на дзифт.Намира място  и при  пестицидите, с които се убиват инсектициди. Тези оцветяващи агенти водят до силни алергии и замайван, както и до замъгляване на съзнанието.

Паста или както доскоро по нашите земи я наричахме макарони, юфка, кускус и подобни вкусни тестени изделия. Знаете ли, че  те съдържат токсичната съставка  азодикарбонамид . Този химикал, причиняващ астма, е строго забранен в Сингапур, Австралия, Англия и в повечето страни от ЕС. Използва се от производителите на  житни култури, които нямат търпение пшеницата да избледнее по естествен начин .Добавяйки този химикал те постигат желания цвят на пшеницата, от която се произвеждат различните видове пасти.

Неотдавна природозащитната организация Грийнпийс пък актуализира свой черен списък с продукти, съдържащи ГМО. Тя препоръчва да не ги консумираме, за да сме здрави.

Макар нашето правителство да не откри ГМО в околната среда на България, част от споменатите продукти в списъка на Грийнпийс се произвеждат и продават тъкмо у нас. Сред тях са най-известните чужди марки шоколади,/съзнателно не изброяваме конкретните им названия!/ десерти  и популярни детски сладки вкусотии, вносни сладоледи, български вафли, дъвки. Още: най- разпространените и харесвани безалкохолни напитки, кетчупи, майонези и сосове /повечето забранени в Израел!/. Има и ГМО чайове, и „висококачествен” и непрекъснато рекламиран ориз на най-известната чужда марка, и др.

От другата страна на бариерата

В целия този важен за живота  и здравето на всеки от нас хранителен хаос през последните месеци блесна лъч светлина. Казано иначе – най-сетне бяха съобщени и добри новини. Просто, световно известни учени- изследователи официално оповестиха, че  онова ,което сме свикнали от десетилетия да броим за вредно на трапезата ни, всъщност не било чак толкова вредно. Те дори препоръчват на хората в никакъв случай в бъдеще да не се лишават от малките кулинарни удоволствия. А само да се съобразяват винаги и по всяко време с изпитаното правило „Всяко нещо да се прави с мярка”.

Всъщност това е съветът и на един от най-известните български гастроентеролози проф. Крум Кацаров от ВМА.  Колкото и да звучи чудно, но в интервю за „Ретро” неотдавна той  увери, че е  враг на диетите. Препоръчва на своите пациенти да се хранят разумно, да не се лишават от нищо, но когато седнат на масата, да внимават с мярката – да хапват по малко от всичко.

Това очевидно се отнася и за неотдавна  анатемосаната като враг №1 за здравето ни крехка българска сланинка, неотменна част от трапезата почти на всеки наш дом. Защото когато намаляваме омразните наситени мазнини, които доскоро се смятаха за главните виновници за сърдечно- съдовите и други хронични заболявания ,ние прави голяма грешка. Тъй като без да искаме започваме да се тъпчем със захар, която пък ни прави дебели. Това особено личи по Великденските  празници, когато се пекат промишлени количества сладки козунаци, кексове, баници и курабийки.

Невероятно, но яйцата също се завръщат главно на трапезата. От тях не се трупал лош холестерол , е последната версия, както ни втълпяваха от малки.

Най-новите разработки на учените в световно известни здравни центрове показват, че е време да се сложи край на мита за някои вредни храни. Доброволец  в продължение на 30 дни се е хранил с т.нар. вредни неща: черно кафе, протеинови шейкове, уиски. Не  е хапвал никакви плодове, никакво сирене, боб или „полезния”  пълнозърнест хляб. Само бисквити „Орео” за закуска, блокче „Сникърс” за обяд, коктейлни крекери за вечеря. Отслабнал е с цели … 5 кг.

Същото се отнася и за алкохола, /без да се броят заклетите алкохолици!/, приеман в разумни количества. Той носи полза за сърцето. Не е важно дали става дума за водка, бира, уиски, ликьор или просто за хубава мека гроздова ракия. Нека и да е домашна, но без метилов алкохол в нея. Да обърнем внимание и на това, че всяка новина в областта на здравеопазването е предпоследна.

Веднъж медиите обявяват, че „соята е полезна”, на другия ден, че  „рибата е вредна”. Наа по-следващия  – ”Рибата е полезна, защото съдържа фосфор”. Тези новини карат хората да се люшкат в тревожните си мисли. Според д-р Кац от Йейл те всеки денстават свидетели на куп взаимно отричащи се заглавия. Така че най-полезно си остава да избираме сами средата, като бягаме от крайностите и в двете посоки. Впрочем това е един от съветите на премъдрия Сократ.

Ето я простата схема, по която трябва да похапваме разумно. На първо място е да уточним сами и намерим дозата на трапезата. Второ: да правим разумни компромиси. Защото аспиринът наистина намалява риска от инфаркти. И мнозина го гълтат като бонбончета, уверени, че са се избавили поне от това зло. Само че аспиринът разяжда лигавицата на стомаха и на червата, и може да доведе до страшни вътрешни кръвоизливи. Да, рибата съдържа полезни мастни киселини, никой не оспорва тази истина. Но може и да е заразена с живак. Слънцето ни доставя витамин Д, но може да предизвика рак на кожата. Подобни примери могат да се дадат със стотици. Но колкото и изследвания да правят учените в света, те не могат да отрекат, че пържолата е вкусно нещо, а бърбънът превъзходно питие. тези „порочни” дреболии придават вкуса на живота ни.

Източник: Ретро

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *