Надпис на Трапезица от 14 век доказва: ракията е българска напитка

РАКИЯ СЕ Е ПИЛА В БЪЛГАРИЯ 200 ГОДИНИ ПРЕДИ 16 ВЕК, КОГАТО СЕ Е СМЯТАЛО, ЧЕ Е ОТКРИТА. Най-старият намиран досега ракиен надпис върху чаша е бил открит у нас при разкопки на хълма Трапезица във Велико Търново само преди няколко дни, съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров пред екип на „Борба”. Вчера той пристигна в старата столица, за да се запознае с важното доказателство, което ще помогне на страната ни да вземе марката, за която претендират всички балкански народи. Находката е сензация и доказва, че ракията е българско изобретение, съобщи проф. Димитров.

Директорът на Историческия музей допълни, че снимка на надписа ще бъде изпратена в Министерството на земеделието и храните, което се опитва от известно време да регистрира в Европейската комисия ракията като национален продукт. Така според европейските регламенти акцизът на напитката може да бъде намален наполовина.

Преди три дни археологът проф. д-р Константин Тотев при разкопки на Асеневия дворец на хълма Трапезица намира фрагмент от средновековен съд, на който неизвестен българин от XIV век е написал на старобългарски език: „Аз пих на празника ракиня“. Не се знае кой е човекът, нито кой е празникът, но е ясно, че думата „ракиня“ всъщност е „ракия“. „На пръв поглед нищо особено, освен това, че досега се смяташе, че ракията е създадена в световен мащаб през XVI век. Откритият надпис доказва, че 200 години по-рано българите в столицата Търново са пиели ракия на своите празници. По този начин може да се смята, че „щом се върна в София, снимките, заедно с едно експертно мнение на НИМ ще бъдат изпратени веднага на Мирослав Найденов, ще разговарям и с него, за да си заковем ракията, иначе албанците ще вземат да ни я вземат. Намереното неоспоримо доказва, че през XIV век в Търново ракия се е пила. Това е сензация. Аз самият бях изумен“, коментира още проф. Димитров. Той припомни, че точна датировка има само за коняка – 1066 година, когато норманската флота атакува Англия и виното им от продължителната обсада се разваля и се получил конякът.

Стилян НАЙДЕНОВ

Източник: Борба.БГ

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *