Под носа на държавата партията на Местан отваря офиси в цялата страна с пари от чужбина

Сподвижниците на неучредената още партия ДОСТ обещават заплати, коли и секретарки на „местните лидери“. В парламента ще питат откъде се финансира новият политически проект, чийто лидер клевети България в Анкара.

Под носа на държавата, на службите и на местната власт в България се настанява политическа формация, спонсорирана изцяло от чужбина. Офиси за стотици хиляди левове в цялата страна щял да отвари лидерът на бъдещата партия ДОСТ Лютви Местан, научи Епицентър.бг.

Той и отцепилите се от ДПС депутати Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али, Шабанали Дурмуш, Мариана Георгиева и Венцислав Каймаканов, усилено работели по изграждането на местни структури на формацията, която ще бъде учредена на 10 април в София.

В политическите среди са изумени от финансовия размах на изгонения от ДПС бивш председател Лютви Местан, тъй като ДОСТ ще има офиси не само в смесените райони, където е традиционният електорат на ДПС, а и в почти всички български общини. На бъдещите общински и областни председатели пък са обещани дори и служебни автомобили и секретарки.

Разходите само за един от офисите е между 25 000 и 35 000 лв. В тези цифри не е включена първоначалната инвестиция за техника – компютри, принтери, скенери, телефони, фотоапарати и прочие.

Емисарите на Лютви Местан продължават с масираната агитация сред електората на ДПС. Хюсеин Хафъзов прави опити да разцепи структурите на движението в Бургаско и Варненско. На активисти, които отказват да напуснат ДПС, са били обещавани дори и месечни заплати, за да бъдат „местни лидери“ на ДОСТ. Айдоан Али подготвял създаването на структурите в Делиормана, а чрез имамите Шабанали Дурмуш усилено агитирал в Южна България. Отговорник за Велико Търново е Мариана Георгиева, а Венцеслав Каймаканов за Пловдив.

Лютви Местан лично пък е водил преговори с политици в Северозападна България. ДОСТ ще има офиси и структури дори и във Враца и Монтана, съобщиха депутати от ДПС.

Чрез обещания за финансови облаги, Местан е успял да склони четирима общински съветници от местния парламент в Кърджали да преминат към ДОСТ, научи Епицентър. бг. Общинарите са сред най-върлите противници на кмета Хасан Азис. Ако действително напуснат групата, ДПС ще загуби мнозинството си в Общинския съвет. Според депутати от движението вина за ситуацията има и Хасан Азис, който успял да напълни областната и общински структури със свои роднини и протежета, негодуват верни на ДПС кадри.

От ДПС се заканиха, че веднага след учредяването на партията на Лютви Местан ще отправят официални питания към държавните институции относно финансирането на ДОСТ. Доходите по документи на бившия председател на ДПС и сподвижниците му от заплатите им като депутати са малко над 3000 лв. Освен това Местан ползва и частна охрана, която няма как да си позволи да заплаща със скромното си депутатско възнаграждение.

 

Централният офис на ДОСТ в София вече е открит, а за негов отговорник е назначен бившият депутат от ДПС Ахмед Юсеин. Бъдещата партия вече има и пресцентър, каза Хюсеин Хафъзов.

 

Кметът на Джебел Бахри Юмер, който напусна ДПС и последва Лютви Местан, обясни пред Епицентър.бг, че 1000 души ще учредят ДОСТ на 10 април в НДК. Освен това са поканени и около 300 гости от „целия свят“. „Открит е само централният офис, в центъра на София. Ще имаме представителства във всички областни, но не и във всички общински центрове“, каза той.

На въпрос откъде идват парите, Юмер отговори: „Ние още нямаме пари, тъй като не сме се явявали на избори, за да имаме държавна субсидия. Аз, ако мислите, че нямам пари да открия един офис в Кърджали…100 години работя. Ще дам пари от джоба си“.

Отцепникът от ДПС се раздразни от въпроса дали средствата за партията не идват от южната ни съседка. „Защо Турция да ни дава пари?“, попита Юмер.

Шабанали Дурмуш отказа коментар, а колегата му Хюсеин Хафъзов потвърди, че той и Лютви Местан са се върнали от Турция.

В Турция Местан обяви, че България не е натовска държава

 

Да се твърди, че ДОСТ е “партията на Турция” е глупост“, е заявил Местан в интервю за Анадолската агенция по време на посещението си в Анкара.

 

Той е уверил, че ДОСТ може да бъде само мост за сътрудничеството между България и Турция. В опит да оправдае декларацията си в парламента в защита на Турция след свалянето на руския изтребител, Местан лансира безумната теза, че България не се държала като натовска държава. “Националистическите партии у нас не искат да разберат, че Турция е наш истински приятел и продължават да робуват на историческите комплекси. България е в НАТО от 12 години и в ЕС от 10 години, но за голямо съжаление още не се е отърсила от сянката на Русия“, заявява той.

 

Че Местан е приел да играе ролята на “троянски кон” на Анкара в нашата страна личи и от сервилното му поведение пред днешната турска власт. По време на срещата си премиера Ахмет Давутоглу изгоненият от ДПС бивш лидер си е позволил дори да клевети  България, изразявайки силни съмнения в “реалното”  ни членство в Европейския съюз и НАТО.

Пред турския министър–председател Местан е анализирал и събитията, “породили необходимостта” от учредяването на новата политическа формация ДОСТ.

 

“Важен приоритет във външнополитическата дейност на ДОСТ ще бъде развитието на България като реална натовска и истинска европейска държава“, обяснил той пред Давутоглу. Това твърдение  на българския депутат е звучен шамар за България,  за премиера Бойко Борисов, който многократно е заявявал, че страната ни е лоялен член на ЕС и НАТО, и за всички партии и политици, които реално работиха и продължават да работят, утвърждавайки България като равноправен и достоен член на европейското семейство. Още повече, че  през 2018 година София ще поеме председателството на Европейския съюз, а наскоро българският парламент одобри отпускането на 11 млн. лв. на Турция за бежанците по силата на споразумението между Брюксел и Анкара.

 

Това неглижиране на евроатлантическата ориентация на страната ни от член на българския парламент с цел прокарването на интереси на чужда държава, която не е член на ЕС, е изключително притеснително. Още повече, когато се прави с усилията да бъде разбита една българска партия, която има заслуга за запазване на етническия мир в страната в последните 26 години.

Източник: epicenter.bg

Изпратете ни вашата история в чужбина

Пишете на електронната ни поща: chujdozemec@yahoo.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *