Юнеско обяви български хлебар за „живо човешко съкровище”

1
7329

Най-добрият хлебар на планетата е българин и е от Стара Загора.  Богдан Богданов получи уникалното признание от  ЮНЕСКО , организацията го обяви  за „живо съкровище“ след като направи проучване и установи,че българинът пече и произвежда най-чистият хляб на планетата.  Богданов е икономист от Стара Загора, но  напуснал професията си и си направил частна малка пекарна, в която произвежда уникален хляб по  автентична древна рецепта .

Богданов разказва, че използва жива мая, която сам приготвя, с изворна вода, без никакви подобрители и консерванти.  Той обяснява, че след като налее изворна вода в ръженото брашно бактериите започват да се размножават чрез млечно кисела ферментация. След това маята трябва да стои на топло място, за да ферментира.

Изпеченият хляб с такава мая може да стои цял месец, без да изсъхне и без да промени своя вкус. “Затова в миналото нашите прабаби месели само веднъж седмично, и вкусът и състоянието на питките се запазвал цели 7 дена. Сега това се постига само с консерванти.

Facebook коментар

Чуждоземец е изцяло независима медия. Ако сме ви харесали можете да ни подкрепите тук:
Благодарим Ви! 90 90 90 LOGO KUBRAT CHERNA1 >

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Нас българите ,много ни бива да отхвърляме ,каквото и да било – особено БЪЛГАРСКОТО !

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР