Търновка създаде дизайн за лимитирана колекция швейцарски ножчета Victorinox

ТЪРНОВКАТА ЯНИНА АЛЕКСИЕВА СЪЗДАДЕ ЕДИН ОТ ДИЗАЙНИТЕ ЗА ЛИМИТИРАНАТА КОЛЕКЦИЯ НОЖЧЕТА ЗА ТАЗИ ГОДИНА НА ШВЕЙЦАРСКАТА МАРКА VICTORINOX. Янина живее от години в САЩ, от десетина години се занимава с графичен дизайн и за втори път успешно участва със свой проект в конкурса на Victorinox. През 2014 неин дизайн е бил избран за глобалното гласуване между 1202 други предложения. „Аз обаче разбрах, след като то вече беше приключило, тъй като регистрацията ми към въпросния сайт е с имейл, който почти не ползвам. Тази година това почти се повтори, но за щастие, закъснението на потвърждаването ми не беше фатално”, казва Янина.

Самият конкурс стартира на немска дизайнерска платформа, като фирмата избира 30 дизайна от над 1000 предложения. Тази година предложенията били 1254. Избраните 30 отиват на глобално гласуване, като 10-те дизайна с най-висок рейтинг се произвеждат от Victorinox за годишната лимитирана серия. „Обявяват се само победителите, резултатите от самото гласуване остават тайни. Причината за това, предполагам, е, че фирмата иска те да имат равен старт на пазара. Лимитираната серия ще бъде разпространявана в световен мащаб чрез всички специализирани магазини, които предлагат продуктите на Victorinox. Много ще се радвам ножчето да бъде Yanina (1)зареждано от дистрибуторите за България и всички, които го харесват и искат да притежават, да имат тази възможност”, уточнява търновката.

Самата идея за дизайна й хрумнала напълно спонтанно. От миналата година във Victorinox започнали да правят лимитираните серии тематични. През 2017 г. темата била „Животните по света”. „Аз си бях решила, че искам да отделя внимание на насекомите като неразделна и донякъде недооценена част от животинския свят. Забавното е, че аз бях първата, която даде предложение на дизайн с насекомо, първият ми дизайн беше с мравка, което провокира ожесточена дискусия. Това оказа голям обрат в развитието на конкурса и крайните резултати го доказват. Наравно с моето водно конче на финала има светулки, пчели и дори дървеница”, разказва Янина, която с дизайна си искала да покаже грацията, свободата и виталността на водното конче.

Янина Алексиева е възпитаник на Факултета по изобразително изкуство, където е завършила изобразително изкуство с профил „Скулптура”. Пътува до Щатите от 2004 г., в момента живее предимно там, но не пропуска да прекара време в България винаги, когато има възможност.

С. БОЯНОВА

Източник: Борба.БГ

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *