В Белгия определиха българската баница за едно от най-добрите ястия в света

Прочуто белгийско издание препоръчва на туристите задължително да опитат българска баница при посещение в България. Изданието представя 15 идеи за срещи със световната кухня, сред които попада и този традиционен специалитет от нашата страна.

Не е за пренебрегване фактът, че едно от най-запомнящите се неща от посещението на една страна е местната кухня. Дори изданието отбелязва, че част от удоволствието да се пътува е свързано със запознанството с местната кухня, освен със задължителните архитектура, гледки, природа и местните хора. Всекидневникът предлага идеи за пътуване до места, където белгийците биха могли да опитат нещо различно, а баницата ни се възприема като екзотичен деликатес.

Не можем да хапваме едно и също в четирите края на света, навсякъде храната е различна заради климата, природата, обичаите. Всяка кухня е интересна, но тези 15 предложения дават възможност да се отиде на почивка там, където туристът би открил нещо наистина необичайно, допълва вестникът.

По повод българската баница се пояснява, че у нас тя се приготвя по различни начини и според региона може да бъде с яйца и сирене, но също с ориз, лук, тиква, зеле, спанак, месо.

В статията са представени също специалитети от Намибия, Перу, Франция, Мадагаскар, Доминиканската република, Йордания, Италия, САЩ, Португалия, Китай, Южна Корея, Литва, Армения, Япония.

В началото на месеца белгийските медии съобщиха, че България се превръща в едно от най-предпочитаните места за туризъм за белгийците това лято, заради проблемите в държави като Гърция и Турция. Нашата страна представлява за белгийския туристически пазар място, което е познато с европейската си принадлежност, политическата стабилност, липсата на заплаха от атентати, което предоставя на туристите спокойствие и сигурност, както и ниските цени. Нашите туроператори обясняват, че е интересно това, че белгийците, които избират България, са тези, които досега са купували почивки в Тунис.

Преди месец един от водещите всекидневници в Белгия представи осемте най-привлекателни места, чрез които туристите да открият Източна Европа. В своеобразната класация България бе представена с Пловдив, определен за Европейска столица на културата през 2019 г. и възприеман като най-стария град в Европа.

Друг интересен факт, свързан с туризма в България, е че и египетските туристи преоткриват страната ни именно чрез баницата.

Нейно превъзходителство Манал ел Шинауи е извънреден и пълномощен посланик на Арабска република Египет у нас. Дипломатическото представителство на Кайро е едно от 20-те посолства, които участват в кампанията „България посреща вкусовете на света“. Ястия от различните държави, както и традиционни български гозби ще бъдат представени в 8 града в рамките кулинарен фест, който започна от 12 май.

Баницата е любимото ми ястие, признава Н. Пр. Манал ел Шанауи

Тя споделя още, че българската кухня е много вкусна. Натуралните продукти придават уникалния вкус на българската кухня. Смята още, че качествените млечни продукти и подправките са много специални. Яхниите и агнешкото са чудесни. Споделя още, че й харесват и зеленчуците, и салатите в селските райони. Казва, че е много е трудно за кратко време да се опитат всички традиционни ястия.

Така че, за да се запознае човек основно с кулинарната магия на вашата страна, трябва да посети всички региони, които се гордеят със запазването на традиционните рецепти.

Манал ел Шанауи споделя, че най-любимата й българска рецепта е за баницата. Според нея тя е много подходяща за закуска и обикновено я счита за награда след дългия работен ден, като всеки път е с различен пълнеж. Тя с гордост споделя, че това е третата й година в България и с радост заявява, че е посетила повечето ни райони.

Според нея българската природа е великолепна – прекрасните планини, красивите плажове, многото исторически градове и села с традициите си. Посетила е Варна, Бургас, Несебър, Русе, Велико Търново, Пловдив, Карлово, Казанлък, Троян, Смолян, Девин, Кюстендил, Хасково, Велинград, Благоевград, зимните курорти – Боровец, Пампорово, Банско, минералните извори във Велинград, Вършец, Чифлика и Шипково близо до Троян, Хисар, Кюстендил, Девин, Банкя, Сандански. Най-любимите й дестинации обаче остават Варна и Несебър. За нея най-вълнуващото от страната ни е комбинацията от планина и море, което си е чуста екзотика за повечето чуждестранни туристи.

Източник: Кмета

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *