Българският Хачико! Куче чака 2 години починалата си стопанка

Кучето на починалата преди 2 г. уредничка на галерия в Дупница Божура Кацарова продължава да я чака в двора на къщата й и отказва да излезе.

Божура намерила Джеки на улицата като малко пале, занесла го вкъщи и се грижела за него в продължение на 6 г., пише местното издание “Струма”. През юли 2015 г. обаче Кацарова умира, а кучето останало да живее в двора на празната къща. Съседи разказаха, че в първите дни след смъртта на стопанката си, Джеки постоянно виел и не искал да се храни. И до момента, вече почти две години, кучето не е напускало двора.

Състрадателни комшии го хранят, за да не умре от глад. Божура Кацарова има един син, който след смъртта й, се преместил да живее при роднини в София, и къщата останала празна. „Кучетата се привързват към човека, но те смятат дома и двора на къщата за собствена територия и не я напускат“, обясни ветеринарят д-р Първан Дангов. Историята на Джеки поразително прилича на тази с кучето Хачико, която датира от 20-те години на XX век, когато професор в земеделския факултет на университета в Токио го осиновява.

Кучето е от породата Акита и е родено във ферма, близо до град Одате, префектурата Акита (Япония). В Япония Хачико е национален герой заради забележителната си вярност, тъй като почти 9 години след смъртта на своя собственик, го чака на жп гарата да слезе от влака.

Източник:novavarna.net

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *