Варненското златно съкровище

Варненският халколитен некропол е открит през 1972 г. в района на Варненското езеро и е датиран в края на V — началото на IV хил. преди Хр. Смята се, че находките от “Варненското злато” са най-старото технологично обработено злато в Европа и света.

При прокопаване на канала, който свързва Варненското езеро и Черно море, близо до пристанищего са открити 294 гроба от халколита, някои от които се оказват от изключително значение за българската археология. Те се проучват от археолога Иван Иванов в продължение на 15 години. Сред многото гробове се отличават няколко с изобилие от златни предмети. Погребенията със златни находки са два вида — в единия има скерет, а в другия – така наречените символични погребения.

Най-известният от гробовете в некропола е №43. Голяма част от откритите златни предмети са накити и апликации. Общото тегло на златното съкровище е над 1,5 кг. Освен накити и апликации в гроба са намерени и каменна брадва-жезъл, както и златни обкови на лък. Каменната брадва е положена върху медна брадва-чук, в областта на дясното рамо. Дръжката и е облицована с три златни тръбички и халки. В горния край завършва със златен накрайник. Тя е символ на властта. От ляво на тялото е положен лък с 6 златни обкова. Към него е открита и голяма кръгла апликация и редуващи се мъниста от карнеол и злато. Освен златните предмети в гроб №43 архиолозите открили меден връх на копие, медно шило. Между украсите има гривна от мида инкрустирана със златни елементи, на местата, където мидата се е счупила.

Съществуват поразителнисъответствия между пропорциитеи метриката на Варненското златои на Хеопсовата пирамида, смятат изследователи. Основната мерна единица, вложена в пирамидата, както и във всички по-важни архитектурни постижения на Старото царство, е т. нар. царски лакът. Оказва се, че диаметърът на един от най-красивите артефакти на Варненския некропол – керамична купа със златни инкрустации – с точност до десета от милиметъра е равен на царския лакът! Диаметърът й е 52,36 см и се оказва прототип на египетската мярка.Двата златни бика, открити във Варненския некропол, също са част от системата “царски лакът”. 8 дължини на по-големия бик дават точно един царски лакът.

Източник: bgchudesa

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

One thought on “Варненското златно съкровище

  1. Wow, amazing blog structure! How lengthy have you been blogging for?
    you made blogging look easy. The entire glance of your site is
    fantastic, as smartly as the content material! You can see
    similar here sklep internetowy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *