Огнян Симеонов: Отслабва се, като се яде 5 пъти на ден, но културно

Огнян Симеонов е един от най-популярните диетолози у нас. Режимите му се обсъждат в десетки форуми в интернет. Работи в център за алтернативна медицина, изготвя индивидуални хранителни програми, включващи пет хранения дневно – за деца и възрастни с наднормено тегло и хора с по-тежки заболявания. Завършил е НСА. Познанията му по анатомия, биохимия и физиология на човека го насочват към изследването на вредите от неправилното хранене и се дипломира със специалността диетика и наука за храненето в университета Хорокопио в Атина. Работил е в различни държави.

Как трябва да се храним, за да отслабнем?

Най-важно е човек да си изгради култура на хранене. А това може да стане, когато спазваме режим – т. нар. диета, която дума обаче жените не си я превеждат правилно. Диета означава хранителен режим, а повечето смятат, че е синоним на ограничаване на храната. Повечето жени не се интересуват откъде и от какво свалят, а само с колко килограма са отслабнали. Ако храната е непълноценна и не задоволява нуждата на тялото от протеини, въглехидрати и мазнини в едно ядене, човек започва да смъква мускулна маса. А целта е да сваляме чисти мазнини.

Най-правилният хранителен режим е, когато в менюто присъстват трите вида съставки: протеини – всичките им източници – месо, яйца, риба;  въглехидрати – плодове и зеленчуци; и мазнини – ненаситени – маслини, зехтин, ядки. В никакъв случай не бива да се яде маргарин – той е най-вредното нещо от всичките над 5000 храни. Не бива да се ядат и полуфабрикати, които не могат да ни дадат нужните вещества. В тях често се съдържа много аспартам – подсладителя, по който жените са полудели. Когато на даден продукт пише, че е без захар, то задължително вътре има аспартам. А той е бомба с часовников механизъм, натрупва се в организма и допринася за над 93 заболявания.

Подсладителите са вредни, захарта – също. С какво да ги заменим обаче?

Съществува подсладител , който е напълно натурален и безвреден – растението стевия. Отскоро и в България се отглеждат семена на стевия и през юни вече ще бъде на пазара. В диетичните магазини се предлага на листенца, течна, на хапчета. Може да се отглежда дори у дома в саксия. Късаш си едно листенце и си подслаждаш чая.

Привърженик съм на натуралните храни – плодове, зеленчуци, източници на протеини, за съжаление вече месото е много третирано с антибиотици и химии, най-вече пилешкото. Алтернативата е да се ядат повече риби.

Какво мислите за режима на д-р Пиер Дюкан, който има хиляди последователи у нас?

Режимът на д-р Дюкан е правилен от една гледна точка, но ако се включват всички видове протеини, въглехидрати и мазнини. Той обаче препоръчва много голямо съдържание на протеини, което не е добре, защото се натрупват всички отрови от месото. Възможно е след известно време да се появят косопад и запек, тъй като няма баланс в храненето. Дюкан спира плодовете в началото, което също не е много подходящо. Плодовете трябва винаги да присъстват в менюто. Има резултати от режима на Дюкан, свалят се килограми, но е важно човек да се чувства добре с него.

Най-добрата диета е балансираното хранене. Ще дам един пример. Ако сте в ресторант, поръчайте си парче риба, шишчета или пилешка пържола. Вземате си една огромна салата, може даже две.  Сложете малко зехтин отгоре и няколко маслини.  Ако се храните така, неизбежно ще отслабвате. Съставките в салатите дават импулс на тялото да разгражда излишните мазнини. Но не бива да се прекалява със зехтина.  Много хора знаят, че е здравословен, и сипват на воля. Но не бива повече от една чаена лъжичка върху салатата, защото идва в повече и тялото не може да разгради мазнините. Не бива също така да е без малко мазнина, защото  също няма да има отслабване. Моя пациентка на своя глава спря мазнините и свали само 4 килограма за 1 месец, което  за мен е твърде малко. На следващия месец я накарах да включи отново мазнините, по малко, и резултатът беше по-добър – минус 6,5 кг.

Едно хранене трябва да включва поне 500 грама храна. Човешкото тяло има способността да преработва не повече от 150 грама месо на едно ядене. Риба може и до 200 грама. Допълнителното се лепва като сланина.

А след 4-5 часа може ли отново пържола от 150 грама?

Да, може.

Дюкан също не отрича мазнините, а ги ограничава силно. Те и няма как да бъдат избегнати. Срещу запека, а и заради ползите от тях препоръчва овесени трици. Какво мислите вие за тях?

Аз също препоръчвам консумирането на овесени трици всеки ден. С кисело мляко. За съжаление над 60% от хората, които идват при мен, имат запек. А запекът причинява главоболие и различни заболявания. Оказва се, че повечето момичета не пият вода, което е много вредно.

Колко пъти на ден трябва да се храни човек и как да разпределя храненията си?

Най-правилното хранене е 4-5 пъти дневно. И както, когато тръгваме на път, пълним резервоара с бензин, така трябва да закусим добре сутрин. От 100 жени 90 подхождат неправилно – сутрин имат време да се гримират, но не и да закусят, на обяд хапват нещо малко и основното им ядене е вечерта. Моята цел е да накарам пациентите си да променят начина на мислене, което играе огромна роля в отслабването. Към хранителните режими, които изготвям, давам на пациентите си и едни филми, които могат да променят много – The Secret, Великата тайна на водата, Силата на твоето подсъзнание и т. н. Човек трябва да разбере каква сила има и как да я контролира.

Вие сте четвъртият човек за последните 3 дни, който ми говори за силата на мисълта. Този брой на „Жената днес” излиза заедно с книгата „Подсъзнанието може всичко” на Джон Кехоу. А как точно да използваме силата на съзнанието си в отслабването?

Много лесно. Трябва мислено да си представяме, че сме по-слаби. Да се визуализираме. Ако някога например си била 55 кг и си пазиш една пола оттогава, не пречи да я извадиш от гардероба, да я сложиш на една закачалка до себе си и да си повтаряш, че след два месеца отново ще я облечеш. Това допълнително ускорява нещата. А ако се гледаш в огледалото и се тюхкаш на какво си заприличала, това действа като пожелание сякаш искаш да изглеждаш така. Човек може сам да контролира бъдещето си, стига да успее да задейства силата на мисълта си. Само за един месец да опита човек и ще види какви чудеса ще му се случат.

Много хора отслабват с глад.

В никакъв случай не бива да се гладува. Гладът може да причини дори психически отклонения. Много момичета  отслабват с гладуване по една система, която е изключително нездравословна – чай и плодове. Свалят 5 килограма – чиста мускулна маса, а след това ги връщат. Ако са гладували 10 дни и не се захранят правилно, може да се получи така, че организмът да започне да отхвърля храната, да повръщат. И тогава се стига до по-тежки фази. Документирано 500 000 жени и момичета в България страдат от хранителни разстройства, свързани с булимия, анорексия, орторексия и т. н. Това е потресаващо число.

При мен са идвали момичета, които се опитват да напълнеят. Но има и момичета, които са прекалено слаби, а искат още да отслабнат. При тях психиката вече е повредена. В огледалото се виждат пълни, а са кльощави. Височина 1,75, качва се на кантара – 39 килограма, а тя казва: „Искам малко да си сваля паласките.” За какво говорим?! За увредена психика. При анорексията 20% излизат от блатото, други имат тежки отклонения, 20% умират. Виждаш я, а не можеш да й помогнеш. Опитала е всичко за захранване, но тялото й го отхвърля. Включила си е програмата за унищожение и тя я унищожава.

Силно против глада и ограничаването на храната съм. Не можеш на човек да му вземеш енергията от храната и да очакваш нещо хубаво. А и подложен на стрес, организмът започва от всяка хапка да трупа запаси.

Много жени са готови на какво ли не, за да отслабнат…

Жените са свикнали да си изтезават телата. Такова насилване, каквото си причиняват, и в най-мрачния затвор не могат да ти направят – с гладуване, зелеви супи, различни лекарства. Най-голямата дивотия са едни китайски таблетки, които пият на поразия у нас. Оказа се, че в тях има такива съставки, каквито въобще не трябва да попадат в човешкия организъм. Отговорният фактор в Катай, който е разписал разрешението за употребата на този тип лекарства, получи смъртна присъда и я изпълниха. Имаше смъртни случаи. И в България има случаи на хора, стигнали до токсикология.

Какви витамини да пием при диета?

Повечето хора пият по един мултивитамин, който включва всичките компоненти. А когато всичко е включено накуп, голяма част от витамините си пречат взаимно. Има таблици кой с кой витамин може да се комбинира. Аз лично препоръчвам едни руски –  „Алфавит”, които са комбинирани по съвместимост. При тях са разделили всички нужни витамини и минерали в отделни, съвместими едни с други групи в различни хапчета, които се пият сутрин, обед и вечер. И така се усвояват пълноценно всички.  Ако си изстискаш лимон в прясното мляко, какво ще се случи? Ще се пресече. Същото е и с витамините – колкото и да са скъпи, ако са неправилно комбинирани, те ще се пресекат и няма да се усвояват.

Източник: Жената днес

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *