Подземна оранжерия за 300 долара ще ви осигури пресни зеленчуци целогодишно

Край на добре познатите ни оранжерии. Вече има друг по-добър метод, който спестява много топлина и влага. Това са оранжериите, които се правят на 2-2.5 метра под земята, в яма. Този метод е добре познат в Южна Америка още от преди 20 години.

Как ви звучи целогодишно градинарство на цена от няколко стотин долара?

Така, че можете просто да излезете и да вземете маруля, домати или други продукти по всяко време – без пътуване до магазин за хранителни стоки, и знаете, че храната ви е прясна. Хората го правят в тези подземни градини.

Как се създават?

По същество, това е яма изкопана в земята близо до къщата ви. Най-добрият стил вероятно е формата на правоъгълна яма с форма на стая. По-лесно е да се постави покрив на такава конструкция. Копаят се няколко метра надолу, след това в тях се правят пътеки и  площи за отделните култури.

Някои хора също поставят камина. Това има две функции. Една от тях е, че ако някога се наложи да загреят оранжерията си, те могат да горят дърва в нея. Но друга употреба е през лятото, когато става наистина горещо – камината действа като отдушник, като изпуска горещия въздух през комина.

На върха на оранжерията хората слагат малка стълба и врата за влизане (или повече от една врата, която също може да позволи въздушен поток). След това те правят обикновена рамка на покрива и свързват прозрачни полиетиленови листове върху нея, за да запазят светлината и  топлината вътре. Поставя се пластмасов (или друг) варел като резервоар за вода. Спуска се маркуч, за да  напълни варела. Друг маркуч излиза за пливане на културите.

Общата стойност в зависимост от това, което вече имате и какво можете да постигнете, се оценява на между $ 100 и $ 300 в Америка.

Сега, много от вас вече мислят, вероятно за зеленчуците и плодовете, които можете да отглеждате тук, независимо дали за себе си или за продажба, но също така можете да отглеждате и цветя.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *