Защо нощта преди Преображение е вълшебна – поверия и забрани

5 август е, а това означава, че сме в навечерието на един много специален ден. На идния ден от осмия месец на годината се чества един от най-големите празници в източното православие. Той е почитан от българите навсякъде по света – Преображение Господне! Народът ни през годините е направил Преображение Господне като неизменна част от притчите за разрешеното и забраненото в делника, за дявола и Бога, натоварил го е и с голям религиозен респект и редица езически суеверия.

Преображение Господне отбелязваме всяка година на 6 август!

Един от ритуалите на празника е, че навръх Преображение се носи нещо от дома в църква – храна или дреха. В Божия храм се благославя първото за годината грозде. Едва след като се прекади, може да се яде от миряните. Ако няма от есенния плод, се освещават други дарове на природата като сливи или ябълки.

църква, БПЦ, бежанци, мигранти

В нощта преди Преображение Господне, по същия начин като на Богоявление, се отваря в небето Божията порта и на нея се показва самият Господ. Според поверието, единствено праведният и благочестивият човек може да види с очите си тази врата. В този момент,

навръх Преображение какво поиска всеки дълбоко вярващ от Господ, той ще му го даде или ще изпълни желанието му

Това е била и причината в нощта срещу Преображение едно време родителите да държат будни своите наследници. Вярва се, че точно в полунощ, навръх Преображение Господне погледнат ли към небето, децата трябва да отправят своите най-съкровени молитви за късмет и плодородие.

Преображение Господне - поверия и забраниВ северната част на страната ни, се смята че и навръх Преображение Господне времето започва да става все по-хладно. Изстиват всички извори, а водите в реките не стават вече за къпане. Дните и нощите застудяват. Поверията на този ден са, че грозде не се бере и не се пазарува за ядене от тържища и магазини! То задължително трябва да купено предни дни и да е осветено в църква преди да се консумира. Къпините узряват преди пъшките грозде. От черните горски плодове също никой не бива да слага в устата си навръх Преображение Господне.

Според старите българи,

чрез къпините и гроздето хората се прелъстявани от дявола.

Светло да е името на всички, които празнуват днес. Екипът на delo.bg честити празника на Спас, Сотир, Христина, Христо, Христин, Християн, Християна. Да почерпят и хората с имена, които отразяват славата Господна – Светла, Светлин, Сияна.

Източник: www.bgnow.eu

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *