НИМХ към БАН обяви прогнозата си за целия юли! Ето кога да си направите лятната почивка

Тази година през юли се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за равнините е между 22° и 26°, за високите полета – между 18° и 21°, а за планините – между 6° и 13°. Най-ниските температури ще бъдат между 13° и 18°, а най-високите – между 37° и 42°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони – от 70 до 120 л/кв.м.

Месецът ще започне с предимно слънчево и горещо време. На 2 и 3 юли ще нахлува хладен въздух и температурите ще се понижат значително. Ще се развият гръмотевични бури, ще има и условия за градушки. Около средата и през втората половина от първото десетдневие ще се установи предимно слънчево и сухо време, с развитие на купеста облачност в следобедните часове. По-голяма вероятност за превалявания на отделни места има към 8-9 юли. Температурите ще се повишат и ще бъдат около нормалните, пише “Фокус”.

В началото на второто десетдневие на места ще превали, температурите слабо ще се понижат, но ще останат близки до нормата. През следващите дни времето ще е предимно слънчево и сухо. Около средата и към края на периода ще преминат слабо изразени атмосферни смущения и тогава има по-голяма вероятност за развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи на отделни места.

И през повечето дни от третото десетдневие въздушната маса над страната ще е устойчива. Ще бъде предимно слънчево, температурите ще се задържат около и над обичайните. Повишена вероятност за валежи има около 21 и към 24-26 юли.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 5 ч. и 53 мин. и залязва в 21 ч. и 8 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 15 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 17 мин. и залязва в 20 ч. и 48 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 31 мин. Фазите на Луната през месеца са: новолуние – на 4.07, първа четвърт – на 12.07, пълнолуние – на 20.07 и последна четвърт – на 27.07.

През юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма – в равнините 320-340 часа. Облачните дни обикновено са само от 1 до 4. Юлските температури са високи – регистрирани са абсолютните максимуми за нашата страна, които в повечето райони са от 40° до 44°.

Дните 28, 29 и 30 юли са наречени „горещници”. През юли намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това валежите и вероятността за градушки. Средно дните с валеж са от 4 до 8. Характерни са засушаванията.

Източник:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *