Идва ерата на вертикалното земеделие (ВИДЕО)

Световното население нараства с главоломни мащаби и тенденцията няма да се промени в близките десетилетия. Очаква се човешката популация на земята да достигне 11 милиарда до 2100 година. Фундаменталният въпрос, който стои пред нас е как да се справим с глада. Защото в наши дни 80% от земеделската земя вече се използва.

Част от отговора се крие в начина, по който отглеждаме храната си. Новата мода, която ще ни помогне в това отношение е т.нар. вертикално земеделие.

Вертикалното земеделие няма да промени радикално фермерството, само ще го направи по-ефективно, по-продуктивно за единица площ.

Пример в това отношение е Urban Crops, стартъп, който използва микс от техники за домашно фермерство и хидропоника. Базата им е във Варегем, източна Белгия. Тук растенията се отглеждат под пурпурна светлина, доставяна от LED лампи. Светлината е смес от сини и червени лампи, което изглежда дава оптимални условия за растеж.

Растенията се хранят чрез хидропонна система, която доставя вода, обогатена със специални минерали и хранителни вещества. Цялата система може да превърне 50 м2 в 500 м2 използваема земеделска площ. Тяхното съоръжение с площ 30 м2 може да произвежда по 220 марули на ден, използвайки само 5% от водата, необходима при традиционното земеделие.

Urban Crops не са сами в тази фермерска революция. Все повече компании инвестират в подобни съоръжения. Най-голямото от тях е 14 164 м2 и се намира в Нюарк, Ню Джърси. Собственост е на компанията Aerofarms. Тази ферма може да произвежда толкова салати, за колкото са необходими 139 931 м2.

Нов шведски проект иска да подобри този рекорд. Две компании (Plantagon Agritechture и Sweco Architects) обявиха плановете си да създадат 16 етажен небостъргач от растения в Линкьопинг, Швеция (Plantagon World Food Building).

Междувременто Масачузетския Технологичен Институт работи по проект да „доведе“ вертикалното земеделие до супермаркетите, така че те да имат възможността да предложат свежи зеленчуци на ежедневна база.

Източник: megavselena.bg

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *