Окончателно българинът Владимир Койлазов спечели Оскар за технологията V-Ray

Вече окончателно може да се похвалим, че българин получи „Оскар” тази нощ за разработените от него технологии.

Владимир Койлазов беше отличен за приноса си в развитието на киноиндустрията.

Той я спечели заедно със своя съдружник Петър Митев. Те имат компания, разработила най-използваната в света технология за 3D визуализация.

Технологичните “оскари” се раздават две седмици преди наградите на филмовата академия (които ще са на 26 февруари в “Долби тиатър” в Холивуд) на специална бляскава церемония в хотел в Бевърли Хилс. За разлика от другите оскари технологичните не се присъждат за постижения през конкретната година, а за цялостен принос в развитието на киното, пише Vesti.bg.

Койлазов е родом от Русе и е съдружник в компанията „Chaos group“, заедно с Петър Митев. Компанията им има офиси в САЩ, Япония, Южна Корея, но централната на дружеството им остава в България.

“Никога не съм имал илюзии, че съм кой знае какво, но пък общо взето знаех, че каквото искам да направя, ако имам достатъчно време, ще го направя”, казва Койлазов.

Съдружникът му обяснява, че техният софтуер е решението за киноиндустрията: “да не потрошат милиони, на някого да не му хвръкне главата, че не е заснел нещо, режисьорът да е доволен, продуцентът да е доволен и накрая всички да сме доволни”.

Технологията се казва V-Ray , а компанията Chaos group. Това е програма за 3D визуализации – генериране и обработка на триизмерни изображения, която вече има много разновидности.

 

V-Ray е използвана при известната “Битка на копелетата” в “Игра на тронове”. Снимки HBO

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *