От 1 декември: Българите пътуват без визи за Канада

Българите ще могат да пътуват свободно до Канада без визи от 1 декември тази година. Това обяви официално Отава с публикувания график за премахване на ограниченията за български и румънски граждани. Датата бе поставена като изрично условие от експремиера Бойко Борисов при преговорите за подкрепа на търговското споразумение между ЕС и Канада през октомври миналата година.

 

Режимът за пътуване на българи до страната зад Океана ще стане по-облекчен още от 1 май.От тази дата вече няма да се изискват визи за Канада за българите, които през последните 10 години са имали такава, както и за тези с валиден документ за влизане в САЩ.
Все още обаче Отава ще изисква от нашенците да си издават електронно разрешение за пътуване.
Само преди дни Европейският парламент прие резолюция, с която настоява ЕС да въведе визи за САЩ, като отговор на ограничителния режим за влизане в страната на българи, поляци, хървати, румънци, кипърци и поляци. В мярката Канада не бе включена именно заради поетия ангажимент да промени регламента в края на годината.
САЩ обаче от своя страна ще спре временно ускорената процедура за издаване на виза H1-B, която на година получават 85 000 висококвалифицирани кадри, за да работят зад Океана, съобщи междувременно CNN. Такъв документ обикновено вземат компютърни програмисти, учени, лекари, инженери. С ускорената процедура американските власти издават H-1B за 15 дни срещу допълнително заплащане, докато при стандартната процедура това отнема между 3 и 6 месеца. От 3 април обаче бързото издаване на такава виза се отменя за половин година.
Само преди дни американският посланик у нас Ерик Рубин даде да се разбере, че към момента не се планира отмяна на визовия режим за влизане на българи в САЩ. Той припомни, че страната ни още не е паднала под законовия праг на откази, но посочи, че можело да се помисли за промяна в закона.

Източник:vlasti.bg

(Visited 3 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *