Сънародници в чужбина, не си мислете, че като не учите децата си на български им помагате – напротив!

Познавам българка, която е омъжена за американец и дъщеря им, която е на 10 години, говори български точно толкова добре, колкото и английски и забележете, пише и чете на кирилица!

Семейството живее в Манхатън, а майката е изключително добре платен висш мениджър в голяма фармацевтична компания – само ще спомена, че дъщеря им учи в едно от най-скъпите частни училища в Ню Йорк, където годишната такса е от порядъка на $50-60К, и тази жена направи всичко възможно детето й да говори български – не само, ами знае и пее “Тих бял Дунав” и пр. патриотични песни, които дори децата в България не знаят!

Това, разбира се, й коства много усилия и средства и всяка година пътувания до България, за да поддържа връзката, но тя го прави съвсем съзнателно.

Защо ли? На първо място, тя не може да си представи, че дъщеря й ще трябва да общува с баба си и дядо си с преводач, а после знае, че това й дава уникално предимство пред останалите американци, които говорят само английски.

Та така, скъпи сънародници в чужбина, не си мислете, че като не учите децата си на български им помагате – напротив!

Те никога няма да станат англичани, американци и пр. та дори да сте ги кръстили Джон и Джорджия вместо Иван и Гергана, защото гените им са 100% български и така им отнемате уникалното предимство пред останалата маса местни, които повярвайте, също не са идеални и имат своите недостатъци.

Та, според мен, извода е казан с поговорката “Пази, боже, сляпо да прогледа!”

написа: Таня Драгнева

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *