Иво Божков: Българите са единствените доброволци, които помагат на населението в Македония

“В Македония видях много хора, които си помагаха, видях семейства, които работеха здраво, за да си възстановят къщите, видях до голяма степен смирение”, разказа пред БНР столичният общински съветник Иво Божков, който беше като доброволец в наводнените македонски селища:

“В квартала, в който бях, навсякъде имаше и мюсюлмански къщи, и християнски къщи, бяха подредени като шахматна дъска. Сякаш това изобщо не правеше впечатление на никого, но истината е, че сме еднакво безсилни пред трагедията. Повечето от пострадалите не искаха помощ, защото мислеха, че след това ще им искаме пари, дори след като почистихме мазето на една от къщите, стопаните тръгнаха да ни дават пари, което за мен беше обидно до някаква степен, но явно те така възприемат нещата. Главно пожарникарите бяха тези, които помагаха за отводняване на къщите, почистването на къщите се извършваше от самите хора, от собствениците на къщите”.

Иво Божков допълни, че българите са единствените доброволци, които помагат на местното население да преодолее щетите от бурята в нощта срещу неделя:

“Не видях никакви чужденци. Имаше пожарни екипи от Куманово и от други места, но армията просто седеше и наблюдаваше процеса, без изобщо много да си дава зор”.

Източник: Фактор

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *