Българският сфинкс на брега на Черно море (СНИМКИ)

Виждали ли сте на живо сфинкс от камък? Ако сте били в Египет – със сигурност. Но всеки знае, че в България такива чудеса няма къде да се видят.

И все пак… край Синеморец има скала, която гледана от точно определен ъгъл, прилича на сфинкс. Мястото, където може би от хилядолетия се издига грамадата, наподобяваща чудните египетските фигури, се намира на морския бряг, в устието на река Велека.

Хората от курортното селище отдавна знаят къде точно се извисява феноменът. За туристите, намирането на интересната фигура обаче не е лесна задача – „сфинксът”, както вече отдавна е наричана фигурата, като че ли нарочно е стаен сред скалите и наистина е трудно да бъде открит. Дори и ако преминете край него, ако той не е подходящо осветен, може и да го подминете, без да му обърнете внимание.

За да стигнете до скалата, трябва да слезете до морския бряг северно от Синеморец, близо до брега на реката и почти да нагазите в солената вода. Чак тогава, обръщайки поглед на запад, ще видите уникалните очертания на каменния колос.
През лятото, когато на мястото идват много хора, в подножието му винаги има следи от огньове и недогорели восъчни свещи, прилепени към скалите.

Някои хора вярват, че точно тук са концентрирани незнайни сили и са създали своеобразен култ към фигурата. Едни казват, че тя изпълнява желания, други се вдъхновяват от истории за наличието на някогашно тракийско светилище тук, трети пък твърдят, че на мястото има сигурни следи от посещения на извънземни пришълци, които са оставили в лицето на „сфинкса” следа от своето присъствие.
Учените пък са категорични – създател на скалната фигура е природата.
източник: faragency.bg

Устието на река Велека в Странджа планина

Сфинкса!

Източник: burgascity

 

like1




(Visited 1 times, 2 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *