Световноизвестните личности, които са с български корени

Знайни и незнайни българи могат да бъдат открити на всяка точка на планетата. Някои от тях са успели и богати, други не съвсем. Представяме ви списък с някои от най-известните личности в световен мащаб, които са с български корени и в никакъв случай не крият това.

Джон Атанасов

Джон Винсънт Атанасов е американски физик, математик и електроинженер. Създател е на първия електронен, непрограмируем компютър.

Джон Атанасов е роден на 4 октомври 1903г. близо до Хамилтън, Ню Йорк. Неговия баща Иван Атанасов е български емигрант, роден в село Бояджик, Ямболско през 1876г. Той емигрира за Америка, когато е на 13-годишна възраст заедно с чичо си.

Джон Атанасов посещава България два пъти. Първото му посещение е през 1970г. по инициатива на акад. Благовест Сендов. Тогава е награден с орден „Кирил и Методий“ – първа степен. Второто му посещение е през май – юни 1985г.Джон Атанасов вече е признат за изобретател на непрограмируемия компютър, тъй като историческият съдебен спор е завършил в негова полза. Награден е с орден „Народна Република България“ – първа степен. Посещава и родното място на своя баща – с. Бояджик, Ямболско. Връчен му е ключът на „Почетен гражданин на гр. Ямбол“.

Нина Добрев

Нина Добрев (родена като Николина Добрева) е родена в София, но едва на две години емигрира заедно със семейството си в Торонто, Канада. Говори свободно английски и български. От ранна детска възраст се занимава с танци, гимнастика, театър, музика и актьорско майсторство. Нина Добрев е двукратна носителка на награда „Изборът на публиката“. Най-известната ѝ роля е в американския сериал „Дневниците на вампира“, в който влиза в образа на три героини – Елена Гилбърт, Катрин Пиърс и Катерина Петрова. В някои епизоди на хитовия сериал Нина Добрев говори на български език.

Дилма Русеф

Дилма Русеф е президент на Бразилия. Баща ѝ Петър Русев е от Габрово и е бил близък приятел на Елисавета Багряна. През 1929г. емигрира във Франция. През 30-те години на миналия век пристига и се установява в Бразилия. Жени се за Дилма Жане Силва, от която има три деца. В България Дилма Русев има заварен брат – инженер Любен Русев (починал в София през 2007.), с когото никога не се е срещала.

Филип Киркоров

Филип Киркоров е роден във Варна в семейството на български певец с руско-арменски произход. Още като дете заедно с родителите си се мести в СССР. В началото на 90-те години на 20 век става известен естраден певец в Русия. Нашумява след няколко кавъра на български хитове, писани от Тончо Русев, които превръща в руски шлагери. Сред песните са „Телефонна любов“ на Васил Найденов, „Прегърни ме“ на дует Ритон и други. Големият успех идва, след като сключва брак с примата на руската поп музика Алла Пугачова. Алла, която е с 18 години по-възрастна от него, дава мощен тласък на кариерата му.

Силви Вартан

Силви Вартан е френско-българска певица от арменски произход и киноактриса, родена в България. През 1950 година е първото ѝ участие във филма „Под игото“. Две години по-късно се премества със семейството ѝ във Франция. През 1961 година Силви за първи път влиза в звукозаписно студио, снима се и в няколко телевизионни реклами и се появява на сцената на зала „Олимпия“ в Париж. В средата на 60-те години на миналия век се концентрира върху турнета и участия в САЩ. В последствие издава албуми, участва в концерти и играе в киното. И до днес Силви Вартан развива активна благотворителна дейност в родната си България.

Рита Уилсън

Рита Уилсън е американска актриса и продуцент, родена като Маргарита Ибрахимова в Лос Анджелис, Калифорния. Нейната баща е българо-мохамеданин роден в Орайо, Ксанти, Гърция. Преди да емигрира в САЩ той живее в България. Рита Уилсън е омъжена за Том Ханкс от април 1988 и има две деца от него. Триумфът на Рита като продуцент е филмът „Моята голяма, луда гръцка сватба“. Въпреки скромния си бюджет филмът става най-печелившата независима продукция в историята на киното с приходи от над 200 милиона долара. Предполага се, че Рита Уилсън е научила съпруга си Том Ханкс на български думи, които той използва във филма „Терминалът“, за да пресъздаде измисления език на Кракозия.

Таркан

Таркан е турски поп певец, роден в Германия. Изпълнителят е потомък на наши мохамедани от Родопите, изселили се в Турция. По-късно семейството емигрира в Германия. Корените на майката на Таркан Незе са от родопското село Црънча (Смолянско), а на баща му Али – от Туховица. Таркан има втора братовчедка (Ани Заимова) в благоевградското село Кочан.

Крисчън Алекзандър

Крисчън е американски актьор, който става световноизвестен с ролята си в сериала „General Hospital“, а по-късно доказва актьорските си умения и в „Опасни тайни“. Историята на Крисчън е доста заплетена. Родителите му са българи, които емигрират в Гърция. Роден е в Атина, но пък истинското му име е 100 % българско – Кристиан Иванов Иванов.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Leave a Comment

One thought on “Световноизвестните личности, които са с български корени

  1. Забравили сте Тед Котчев. Холивудски режисьор с бг кръв! Бащата на Рамбо първа кръв!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *