10-те най-добри планински преходи в света

Това са 10 от най-красивите и вдъхновяващи трекове в света. На 9 място е Обиколката на Матерхорн, преходът на който ще ходим в края на август.2015 г. и има няколко свободни места за желаещите да се включат. Другите преходи са истински класики и може би са Ви добре познати, но според нас има и такива за които за първи път чувате. 3-4 прехода от поместените тук ще влязат в нашата програма за 2016 г. и ще предложат истинска наслада за сетивата за планинарите в България.

10. Routeburn Track, Нова Зеландия


Надморска височина:  до 1255 m

Ниво на трудност: Умерен

Дни: 2-4 дни

Най-добри месеци за прехода: края на октомври до края на април (все пак това е в Южното полукълбо и тогава там е лято)

Основни забележителности: Aspiring, Fiordland National Park, Darren Mountains, Hollyford Valley, Lake McKerrow

Routeburn-Track-New-Zealand

The Routeburn Track е относително кратък преход, но ако става въпрос за природно великолепие, това е един от най-красивите трекинг маршрути в света. Трудно е да си представим, как само за 30 километра дължина може да има такива разнообразни пейзажи. Routeburn Track се е доказал като един от най-достъпните и популярни трекинг дестинации в Нова Зеландия.


9. Matterhorn Circuit, Швейцария

Надморска височина: 3317 м

Ниво на трудност: Умерен

Дни за прехода: 8 дни

Най-добри месеци: Юли / Август

Основни забележителности: Този  изключително възнаграждаващ траверс предоставя невероятен изглед и към някои от най-изявените върхове в Алпите като Dent Blanche (4357 м), Zinalrothorn (4221 м.), Dufourspitze (4634 м.)- най висок в Швейцария, Lyskamm  (4527 м). Weisshorn (4506 м).Масива на Monte Rosa, десетки 4000 м върхове.

The-Matterhorn-Circuit-Switzerland

Обикаляйки Матерхорн, един от най-известните върхове в света, преходът ще ви позволи да се насладите на едни от най-красивите места в Алпите. Пътеката преминава през високите проходи и езера на границата между Швейцария и Италия. Издигащ се до 4478 метра над морското равнище Матерхорн е заобиколен от красива алпийска природа с типични швейцарски села и долини. Матерхорн е известен и като най-популярната дестинация за трекинг в Швейцария. Ако осъществите Matterhorn Circuit  това ще бъде един от най-изумителните  възнаграждаващи походи който сте правили, около един от емблематичните върхове в света.


8. Fitz Roy , Патагония, Аржентина

Надморска височина: около 1200 м

Ниво на трудност: Умерен

Дни за преход: 4 дни

Най-добри месеци: от януари до март

Основни забележителности: Los Glaciares National Park, Patagonian Forest, Fitz Roy Massif, Granite Peak, Cerro Torre

Fitz-Roy-Trek-Patagonia-Argentina

Преходът е в района на Patagonia в Аржентина. Fitz Roy Trekking често се смята за хубава алтернатива на дълго и мъчително пътуване в подножието на Торес дел Пайне. Пътеката се намира в Национален парк los Glaciares и преминава през няколко красиви езера, ледници, върхове като кули. Страхотните върхове на Фицрой по време на залез изглеждат изумително с красиви оттенъци на червено и оранжево. Този преход всъщност ви предлага три гледки към масива Fitz Roy: първата е по изгрев слънце, втората в комбинация със Cerro Torre, а последната е от прохода Marconi. Fitz Roy Trekking е един от най-красивите и популярни преходи, които Аржентина може да предложи.


7. Overland Track, Австралия

Надморска височина: 1 617 м

Ниво на трудност: Умерен

Дни за преход: 5-6 дни

Най-добри месеци: от октомври до май

Основни забележителности:Tasmanian Wilderness World Heritage Area, Cradle Mountain, Lake St. Clair

7. Overland Track, Australia.


Често известен като един от най-добрите bushwalks в Австралия. Overland Track Trek е 40-километров маршрут през парка Tasmanian Wilderness, включен в списъка на UNESCO, минаващ през зашеметяващите чукари на Cradle Mountain до дъждовните гори които покриват бреговете на езерото Сейнт Клер. Всеки един етап води до нови открития и някои от най-добрите природни красоти, включително Dolerite Mountains, Мoorlands и красиви водопади. Тук ще намерите и богата и разнообразна екосистема с десетки диви жиовотни.


6. Анапурна Circuit, Непал

Надморска височина: 5 416 м

Ниво на трудност: труден

Дни за прехода: 24 дни

Най-добри месеци : февруари, март, април, май, юни, септември, октомври, ноември, декември

Основни забележителности:Poon Hill, Mount Annapurna, Dhaulagiri, Thorong La Pass, Kaligandai River Valley, Muktinath,  Manang Villagе

Annapurna-Circuit-Nepal

Обиколката на Анапурна, е един от най-посещаваните трекинг маршрут, които Непал може да предложи, в най-високата планина  на земята – Хималаите. Непал предлага едни от най-добрите пешеходни преходи през драматичните планински пейзажи. Обикаляйки красивият масив на Анапурна, трекинга минава до зашеметяващите снежни върхове които същевременно осигуряват прекрасен и драматичен фон. В зависимост от това колко бързо можете да ходите в Хималаите, Анапурна Circuit обикновено отнема около три седмици, и ви позволява да изследвате тибетската култура, будистките храмове и манастири, както и един от най-красивите речни долини – Кали Гандаки.


 

5. Haute Route, Франция-Швейцария

Надморска височина: 2 987 м

Ниво на трудност: Средно труден

Дни за преход: 12 дни

Най-добри месеци: от юли до септември

Основни забележителности: Europaweg, Zermatt, Champex, Cabane de Moiry, Le Chable, Arolla

The-Haute-Route-France-Switzerland

 “Haute Route” се счита за един от най-атрактивните от всички трекинг маршрути в света. Водещ от градчето Шамони във Франция, през южния кантон Вале до Цермат в Швейцария, този легендарен маршрут пресича някои от най-високите и най-красивите места в Алпите, достъпни за по-неопитни туристи. Преходът приблизително отнема две седмици. Като един труден трек той изисква добро ниво на физическа подготовка.

4. Торес дел Пайне, Чили

Надморска височина: 2 000 м

Ниво на трудност: Труден

Дни за преход: 9 дни

Най-добри месеци: декември-януари

Основни забележителности: Patagonia, EcoCamp Patagonia, Torres del Paine National Park

Обиколката на Торес дел Пайне  е най-добрият трек за тези които търсят драматичен алпийски пейзажи, назъбени върхове, както и възможност да видят зашеметяващите кули от розов гранит, които правят толкова известни Торес дел Пейне! Биосферен резерват включен в списъка на ЮНЕСКО, Торес дел Пайне е един от най-добрите пешеходни маршрути в света според National Geographic. Това е 100 км дълга планинска верига предлагаща сюрреалистична панорама, уникална дива природа и ослепителни ледникови езера.


3. Inca Trail, Перу

Надморска височина: 4 205 м

Ниво на трудност: Умерен

Дни за преход: 4 дни

Най-добър месец: октомври

Основни забележителности :  Machu Picchu, Huayna Picchu, Urubamba River

Inca-Trail


2. GR20, Франция

Надморска височина: 2 225 м

Ниво на трудност: Труден

Дни за преход: 15 дни

Най-добри месеци: от юни до септември

Основни забележителности: Cirque de la Solitude, Lac de Nino, Lac de Melo, Lac de Capitello, Monte d’Oro, Monte Incudine, Aiguilles de Bavella

P1010154

Grand Randonee 20 (GR20) е един от най-красивите и най-предизвикателните преходи в Европа. GR20 е трек, който пресича  планините на остров Корсика от север на юг. Пътека следва високите планини във вътрешността на острова, преминава през няколко хребета, гранитни склонове и пропасти. Красивата гледка към заснежените върхове, включва и гориски пътеки, ветровити кратери и ледникови езера. Пътят е скалист, на моменти стръмни, но всичко това е част от очарованието на трека.


1. Базов лагер на Еверест, Непал

Надморска височина: 5 545 м

Ниво на трудност: Средно труден

Дни за преход: 16 дни

Най-добри месеци: март, април, май, септември, октомври, ноември,

Основни забележителности: Mount Everest, Sherpa Culture, Sagarmatha National Park, Kalapatthar, Tengboche Monastery

ebc_01

Трека към базовия лагер на Еверест не случайно е на първо място в нашата класация. Достигането до най-високия връх на Земята дава възможност да се видят няколко осем хилядници, десетки седем хилядници и страшно много шест хилядници. Пътеката преминава през много долини заселени с шерпи, в които могат да се видят техния начин на живот и десетки будистки манастири. Гледката от манастира Tengboche (известен още като Dawa Choling Gompa) към Еверест е най красивата на земята според световно известния изследовател WH Tillman. Друг интересен връх със страхотни гледки е Kalapatthar, който е също и доста популярна кота за туристите, които няма да изкачват високите върхове.

Източник lovnature.wordpress.com

Информация: http://www.elist10.com

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *