Всеки, който има мобилен телефон, вероятно е преживял в определен момент как телефонът ви започва да звъни и гледате надолу, за да видите неизвестен номер на идентификацията на повикващия. Отнема ви няколко секунди, за да решите дали трябва да отговорите или не.

Това решение може да ви осигури безопасност или да ви накара да станете жертва на скъпа измама по телефона.

Полицията предупреждава обществеността внимава за опасна телефонна измама. Онези, които попаднат на това в крайна сметка могат да плащат стотици или дори хиляди левове.

Вероятно сте чували за измами с телефони преди това. Те не са съвсем нова идея, но престъпниците продължават да ги използват, за да измамят хората да изпразнят банковите си сметки. Измамата с едно прозвъняване е просто последната версия на стар трик.

Една измамна телефонна измама

Някои измами включват престъпници, които се представят за полицаи, за да получат вашата финансова информация, но тази нова измама работи малко по-различно. Целта на измамата с едно прозвъняване е да подведе хората да правят скъпи международни разговори, без да знаят какво правят.

Измамващите могат автоматично да свържат повикващия към скъпа телефонна линия, в която плащат за минута. След това те могат да се опитат да манипулират обаждащите се да им дадат важна финансова информация.

Дори ако смятате, че никога няма да попаднете на измама по телефона, това може да се случи във всеки един миг.

Полицията предупреждава всички да избягват връщането на обаждане на неидентифицирани номера.

Измамниците работят, като се обаждат на жертви, използвайки телефонен номер, който прилича на обикновен домашен или мобилен международен номер. Тези номера са всъщност числа, които са били внимателно подбрани, за да изглеждат като вътрешни номера.

Тези обаждания често се прекъсват след едно позвъняване, без да се дава време на човека да отговори на обаждането и го изкушава да върне обаждането. Ако получите такова обаждане и не разпознавате номера на входящото повикване, в никакъв случай не връщайте обаждането.

Повечето от тези обаждания идват от международни телефонни номера в Карибите или Канада. Най-популярният код за измамници е 0268. Телефонните кодове, за които трябва да внимавате са:

0268

0809

0876

0284

0473

Имайте предвид, че посочените кодове не са всички, от които е възможно да бъдете измамени! За да се защитите в бъдеще, игнорирайте всички обаждания от кодовете на района, които не разпознавате и където нямате познати и близки.

Източник: За Жената

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 830 - Today Page Visits: 1