Пробив! Китайски учени имплантираха чип в мозъка на парализиран пациент

Пробив в BCI: Успехът на китайските учени с импланта NEO

В знаково събитие за невротехнологиите, китайски учени от университета Цинхуа успешно имплантираха устройство за мозъчно-компютърен интерфейс (BCI), наречено Neural Electronic Opportunity (NEO), в мозъка на парализиран пациент. Тази иновация е значителна стъпка напред в областта на медицинската наука и невроинженерството, показвайки обещаващи резултати за възстановяване на двигателните умения на хора с тежка парализа.

Пациентът, който е бил парализиран 14 години в резултат на травма на гръбначния мозък след автомобилна катастрофа, е получил устройството NEO, което е в състояние да анализира и предава мозъчни сигнали на външно устройство, позволявайки контрол върху определени двигателни функции. След период на възстановяване и последващо обучение у дома, пациентът е показал способността да използва ръкавица, задвижвана от мозъчни вълни, за да извършва дейности като пиене на вода с точност на улавяне над 90%.

Тази технология се отличава със своята минимална инвазивност, като устройството се имплантира между черепа и дурата матер, значително намалявайки потенциалните увреждания на невралните тъкани. Освен това, NEO използва близкополева безжична технология за захранване и предаване на сигнали, което изключва нуждата от батерия и подобрява дълготрайността на устройството.

В сравнение с технологията на Neuralink на Илон Мъск, която също наскоро имплантира устройство в човешки субект, се смята, че китайското устройство NEO е по-безопасно и по-малко инвазивно. Докато технологията на Neuralink е предизвикала дискусии относно хирургическата безопасност и медицинската етика, разработчиците на NEO подчертават неговия по-висок профил на безопасност и потенциала за дългосрочно използване без значителни травми на мозъка.

Успешното прилагане на устройството NEO би могло да отвори пътя за бъдещи приложения извън рехабилитацията, включително потенциални подобрения на човешките когнитивни способности. С напредването на невротехнологиите устройства като NEO биха могли да бъдат решаващи в лечението на редица мозъчни заболявания и травми

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *