Как се съчетават традиционната местна архитектура и съвременните технологии за възобновяема енергия – демонстрира този новопостроен комлекс от апартаменти в Линкьопинг, Швеция. Kjellgren Kaminsky Architecture са проектирали енергийно позитивната сграда, съчетавайки пасивен дизайн със соларен покрив. Крайният резултат е блок, който изглежда красиво, но и добива повече енергия, отколкото използва – а излишъка подава към мрежата.

 

Сградата се намира в новия за града квартал Валастаден. Затова за дизайна й архитектите са почерпили вдъхновение от стария Линкьопинг. Силен акцент във външния вид са специфичните прозорци, традиционни за къщите в този район, рамкирани, със землисти цветове, типични за „каменния“ град, нерядко различаващи се за всеки различен етаж.

Отвъд това сградата е семпла и като избор на дизайн на фасадата, и като материал. Цветните рамки са комбинирани с фасада от естествено бяло.

 

Соларният покрив е закономерно решение, като се има предвид, че в скоро време Швеция рязко намали данъците за този вид електричество – с 98%. Затова на покрива има масив от соларни панели. Какъв е техният капацитет не е ясно, но архитектите казват, че соларният покрив произвежда повече енергия, отколкото се използват домакинствата в блока.

Обитателите могат да се радват и на вътрешния двор, където има помещение за съхранение и ремонт на велосипеди с дървена фасада и зелен покрив, покрит с тлъстига. В същата „барака“ имаи отделение, в което могат да се съхраняват градинарските инструменти.

Снимки: Kjellgren Kaminsky

Източник: greentech.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 734 - Today Page Visits: 2