Какво ще правят без българските гастарбайтери

Британецът работи от 9 до 17 часа, по възможност на сянка. Земеделската работа вършат предимно гастарбайтери от Източна Европа. Но какво ще стане, ако заради Брекзита те загубят правото си да работят на Острова?

Малините са вкусен плод, но брането им е трудна робата. Берачите на плодове във Великобритания идват предимно от Източна Европа като Исмигюл Исметова и нейната колежка, разказва Дойче веле (Deutsche Welle).

На 23 юни Островът реши да излезе от Европейския съюз с близо 52 на сто от гласовете на британците. 

Като европейски граждани, българките имат право да работят във всяка една страна от ЕС.

Почти 2 милиона не-британци от Европа вършат работата, която вече никой друг не иска да върши във Великобритания.

България е бедна страна и няма много пари. Ако работех в България, нямаше да мога да си плащам образованието, казва Реджеп Байрам, студент.

Всяка година британските фермери ангажират за сезона около 67 000 души,

които работят седем дни в седмицата, от сутрин до вечер. 80 процента от сезонните работници са от страни-членки на ЕС. Благодарение на тези берачи британските селски стопани правят оборот от 1, 4 милиарда евро. След референдума за излизане от ЕС обаче не е ясно дали нископлатените източноевропейци ще имат право да работят на Острова, когато страната вече не членува в ЕС.

“Забранят ли този труд, овощарството ще претърпи загуби, а дребните производители направо ще фалират. По-големите ще се изнесат в чужбина. И вече го правят! Ясно е, че не могат да вземат със себе си овощните градини, но ще изнесат зад граница своите знания, умения и капитали. Британски овощари вече се преместиха в Южна Африка, във Франция или в Полша”, заяви Лорънс Оулинс, председател на Сдружението на овощарската индустрия

Това е и големият страх в сдружението. Фермерите трябва да планират беритбата за 2 до 3 години напред. Те обаче не са сигурни дали и в бъдеще ще могат да използват евтините берачи. Ето защо много от тях вече не искат да разширяват площите си. А това решение засяга не само берачите и опаковчиците, но и британските потребители, защото вносът на нетрайните плодове ще се оскъпи.

Източник: Вести

Facebook коментар