Лондон ще изисква разрешителни за работа за мигранти от ЕС

Нискоквалифицираните мигранти от ЕС ще трябва да кандидатстват за разрешителни за работа във Великобритания, след като тя напусне съюза.
Това предвиждат планове, обсъждани в момента от британските министри, съобщава „Дейли телеграф“, цитиран от БТА. Изглежда, промяната ще засегне много българи и румънци.Броят на мигрантите и прекараното от тях време в Обединеното кралство ще могат да бъдат контролирани, ако се въведат разрешителни за работа, каза пред вестника сър Дейвид Меткаф, шеф на Консултативната комисия по въпросите на миграцията.

Основа на плана, според него, може да е предишната система за разрешителни за сезонна работа в земеделския сектор.

Търговия на дребно, строителство и хранителна промишленост са секторите, в които мигрантите от ЕС могат да бъдат намалени чрез изискването за разрешителни, е пояснил Меткаф.

Британският премиер Тереза Мей се зарече, че ограничаването на нетната миграция ще бъде„абсолютен приоритет“при преговорите за Брекзит – въпреки предупрежденията от ЕС, че тогава Великобритания ще трябва да напусне единния пазар.

Мнение:Сега критиците ще възразят, че британците не са единствените, които блокират бежанската квота. Така е, но ако подбрана група държави вземе решение за засилване на сътрудничеството, това е едновременно правно възможно и вероятно дори изгодно. Еврозоната и Шенгенското пространство също бяха по-малки в началото, но и двете се разраснаха, след като още държави членки в крайна сметка поискаха да се присъединят.

Днес се очакват първите официални данни за нетната миграция след референдума за членството в ЕС. Вероятно те ще покажат, че броят на имигрантите в Обединеното кралство е рекорден.

Правителството се стреми да ограничи нетната миграция до „десетки хиляди“ годишно вместо сегашните „стотици хиляди“. Но министри от кабинета открито поставиха под въпрос постигането на тази цел.

Вчера Консултативната комисия по въпросите на миграцията посочи в доклад, че нискоквалифицираните мигранти са подложили „на допълнителен натиск жилищните, образователните, здравните и транспортните услуги“.

В документа се отбелязва също, че мигрантите вече са 2 милиона от 13-те милиона нискоквалифицирани работници във Великобритания – тоест всеки седми.

В доклада пише следното:

„Основните ползи са за работодатели, които не могат да си намерят достатъчно британски работници. Мигрантите печелят от това, че получават по-високите заплати в сравнение с тези в родната си страна. Цената на това често е за сметка на определени населени места или сектори.“

„Тази цена включва рязко изменение на структурата на населението в определени райони, като е възможно това да се отрази на интеграцията; допълнителен натиск върху жилищните, образователните и транспортните услуги; сериозна експлоатация на някои мигранти поради недостатъчно прилагане на минималните стандарти за труд“.

Във връзка с миграцията Лорд Грийн ъв Дедингтън, председател на аналитичния център „Майгрейшън уоч“ каза:

„Изключително важно е преговорите за Брекзит да доведат до намаляване на миграцията от ЕС. Това означава ограничаване на нискоквалифицираните работници… Една от идеите, които си заслужава да бъдат обсъдени, са разрешителните за работа“.

През май, малко преди референдума за ЕС, статистически данни показаха, че нетната миграция за 2015 г. е била 330 хиляди, втори по големина брой, отчитан някога.

Увеличението се дължи на вълната от румънци и българи, дошли във Великобритания, откакто ограниченията за тях бяха премахнати. Сега те са почти една четвърт от всички мигранти от Европейския съюз във Великобритания.

http://dnes.dir.bg/
Facebook коментар