2 000 000 британци искат нов референдум

Петиция за повторен референдум блокира сайта на британския парламент. Стотици хиляди британци заявиха, че искат да се прегласува “за” или “против” Брекзит. Британските привърженици на евроинтеграцията събраха стотици хиляди подписи под онлайн петиция, призоваваща депутатите да разгледат възможността за нов референдум за членството на Обединеното кралство в ЕС, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Вестник “Гардиън” съобщи за събрани близо два милиона подписи. “Ние, долуподписаните, призоваваме правителството да приложи правилото, според което, ако гласувалите за или против са по-малко от 60%, а участието на избирателите – под 75%, то трябва да бъде проведен нов референдум”, се казва в текста.

Във връзка с масовия наплив на интернет потребители, работата на сайта на Камарата на общините, който е хост адрес на документа, беше временно преустановена. Камарата на общините съобщи за “висок обем едновременни потребители по една петиция, значително по-висок от който и да било предишен случай”. Броят на подписите прескочи 200 000 снощи, като карта на гласуването показа най-голяма активност в Лондон.

По закон за разглеждане на петиция в парламента са необходими 100 000 подписа, така че депутатите може да разгледат искането следващата седмица, посочва ТАСС.

Източник: Кмета

Facebook коментар