Американски мултимилионер и филантроп спасява пета старинна сграда във Велико Търново

ПЕТА ПОРЕДНА КЪЩА, КОЯТО ДОСКОРО Е БИЛА В ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ, РЕСТАВРИРА В МОМЕНТА В СТАРАТА ЧАСТ АМЕРИКАНЕЦ и множество имотни реститути, които се оказват и недобросъвестни стопани, могат само да се поучат от делата му. Американският мултимилионер и филантроп Едмънд Бек започна реконструкцията на полурухнала сграда на ул. „Стефан Стамболов“ в съседство с паметника „Велчова завера“, след като грижливо изчакал съгласувателните процедури с Националния институт за паметниците на културата, разказа неговият български партньор Любо Марков. „Това е нашата пета сграда, следващият месец чакам г-н Бек тук, във Велико Търново, за да стартираме процедурата за обновление на бившия хотел „Цар Борис“, който също е негова собственост. Спасихме от разруха хана „Хаджи Николи“, както и няколко къщи“, припомни Марков.

Сградата, която в момента се прави на „Стефан Стамболов“, ще бъде завършена през есента и ще бъде къща за гости с кокетно заведение. Преди да бъде поета от Едмънд Бек, тя е била опасна и самосрутваща се. ЕДМЪНД БЕК ИМА ИНТЕРЕС И ЗА КУПУВАНЕТО НА ПУСТЕЕЩАТА СТАРА ПОЩА НА САМОВОДСКАТА ЧАРШИЯ. Обектът е собственост на държавата и за него бяха направени над 10 търга на доста завишената цена от 2,1 млн. лв. „Ако стойността бъде коригирана, ще участваме в процедурата по купуването и ще спасим сградата от разруха, както го сторихме и с намиращия се насреща хан, който е една от емблемите на града и пример за съхранение на автентиката“, коментира още Любо Марков.

 

КОЙ Е ЕДМЪНД БЕК?

 

86-годишният тексасец Едмънд Бек купи през април 2006 г. построения през 1858 г. от Колю Фичето хан на Самоводска чаршия. Тогава той спази обещанието си, което даде на своеобразен референдум пред търновци, че ще го реставрира и ще го отвори за болярите и гостите им. Преди това той изпълни и друг обет пред наследниците на големия българин – да запази името му.

Едмънд Бек е бивш военен пилот, от години се занимава с петрол, голф игрища и недвижими имоти. Женен е за чехкиня и всяка година гостува в родината на жена си. При едно от пътуванията до Чехия през лятото на 2005 г. Бек дочува разговор между младежи от съседните седалки в самолета за красотите на България. Решава да дойде у нас и се озовава и във Велико Търново. Обикаляйки по напечените камъни на Самоводската чаршия, от дюкян на дюкян Бек търси сянка. Озовава се пред заключените тежки метални решетки на хана на Хаджи Николи. Опитва се да поразгледа отвън и онемява. Сяда под чадърите на съседното кафене. До неговата маса на чаша кафе е Любомир Марков. Двамата завързват разговор за хана и Колю Фичето. Тексасецът научава, че сградата е затворена повече от 20 г. и тутакси решава да я купи, след като му показват и банкнота от 2000 тогавашни лева, на които е изобразена. Веднага след като я ремонтира, започва да спасява и други къщи и да бъде пример и за останалите.

Стилян НАЙДЕНОВ

Източник: Борба.БГ

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *