Върнах се от Харманли… София, О`мое родно село. Никъде няма такъв животворящ смог, през който слънцето едвам мъждука. Обичам те, София! И сега няколко думи за Харманли (скоро Кхермаллах, както го нарича новото население на града). Така започва постът на Александър във Фейсбук. Той е просто един млад мъж, посетил града.Ето думите му, цитирани от “Марица”: „Тоя китен и плодороден тракийски град, пълен с благи и топли хора, които правят прекрасна, блага и топла ракия е полу-унищожен. Там, след залез слънце не можеш да видиш българин, турчин та дори и циганин. Там след залез слънце можеш да видиш само нелегали (и тук-таме незаинтересована жандармерия*).

Градът е като призрачен. Да, лагерът отвори и ниши за бизнес – БИЛЛА, Лидъл и множество магазини за телефони, офиси на мобилни оператори и дюкянчета свързани с тая дейност. И казина видях да светят. Като цяло, може би в процентно отношение, магазините за телефони бяха повече, отколкото в София например.

За лагера и нелегалите – Човекопотокът от лагера към града и обратно е страшен. По моста над река Харманлийска на минута минават толкова хора, колкото в средноголяма софийска метростанция в пиков час. Нещо страшно е. В частта от града, която е откъм лагера е мазало – все едно си в Кандахар или Джалалабад.

До обед е спокойно – ония в лагера обичат да спят до късно (вие не бихте ли се успивали, ако друг ви храни, пои и отглежда и нямате никакви задължения?). Но в ранния следобед от лагера започва да пъпли колона от мравки, които налазват града. Седят по тротоарите, из заведенията, по паркове и градинки. Бръмчат си наляво-надясно. И все са групи от мъже и момчета (18 – 35-годишни), все са по 5-8 човека и все гледат по-самодоволно дори от туристи в курортен град. За цяла седмица в града видях 3 семейства, 8-9 деца и 5 жени, другите стотици бяха все мъже.

Жандармерия – нея я има, не е като да я няма. Регистрациите на колите й са софийски, кърджалийски и бургаски. Вътре се возят едни отегчени люде, дето освен че са там, почти нищо друго не правят… Почти нищо, без едно – маса народ ми се оплака, че вместо да пазят харманлийци, жандармеристите се заяждат с местните българи/турци/цигани. Като им правят паспортни проверки, тараши на колите (“Вади всичко от колата! Жабка, багажник – всичко!”). Хората са много изненадани и обидени от това отношение…

Но кротки хора са харманлийци и нищо не правят. Така че, мили хора, в Харманли е страшно. Красиво е, хората са готини, чисто и плодородно е… Но има един мотив на обезбългаряването и инвазията, който убива цялата красива картина на този прекрасен тракийски град и оставя един люто-горчив вкус в човека, вкус на обреченост, вкус на изчезващата България…”.

Източник: Petel

Следваща стати

Facebook коментар
Total Page Visits: 1214 - Today Page Visits: 1
SHARE