Родопски села садят вече лавандула вместо картофи в дворовете си. Модата в алтернативната култура е обхванала десетки села от общините Баните и Мадан. Алтернативното земеделие е много по-лесно и добре заплатено на този етап в сравнение с традиционната за Родопите култура. Очакванията са в края на сезона през месец септември, след изкупуването на разсада, само в община Баните  да влязат около 1 млн. лв., казва кметът на общината Милен Белчев.

В района на Баните за трета поред година местните земеделци отглеждат в лехи разсад лавандула. Тази година са засадени около 10 млн. стръкчета в общината, като най-много са площите в село Оряховец, каза кметът на селото Невен Белчев. Според него, хората са доволни от алтернативния начин на препитание, но се появили вече прекупвачи и се злоупотребява с изкупната цена. Родопчани се дивили как добре растението вирее в тукашната почва почти без грижи.

“Лавандулата не изисква големи площи, достатъчно бройки се сеят на много малка площ. Хората купуват разсада от Казанлък и Северна България по 1 ст.  и ги продават на 10 ст. средна цена окоренено растение. Не е трудоемко като работа и не е капризно, след като го посееш през април, до септември само плевиш и поливаш. Затова вече през къща дворовете са пълни с лавандула както в Баните, така и в селата Оряховец и Вишнево. Едно семейство прави средно от 8 до 10 хил. лв. на година. Има хора изкарват и по повече”, казва кметът на Баните.

Много хора си добавят към доходите от заплата с отглеждането на лавандула и са доволни. Част от тях са се договорили с продавачите на разсада от Казанлък да им изкупуват отгледаните растения, други ги продават на прекупвачи и цената постоянно се мени. “Опитах се да регулирам пазара и цената, но няма как, всеки ден се мени”, казва Белчев.
В съседната община Мадан също започват да сеят сериозно лавандула. Дори кметският наместник на селцата Касаб, Гарабина, Купен, Миле и Дишлийци Рамиз Касабов се хвали с добрата си лавандуловаа плантация. /Марица.бг

Източник: Марица

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 432 - Today Page Visits: 1