В Шейново направиха цезарово сечение, което се доближава до естественото раждане

В АГ болница “Шейново“ за първи път в България направиха цезарово сечение, което се доближава до естественото раждане. Д-р Румен Велев и екипът му демонстрираха как става това. За разлика от класическото секцио, при новия метод бебето се оставя да “излезе“ само. Така се намалява стресът, който то чувства при операцията, имитира се натиска при естественото раждане и помага на новороденото да освободи дроба си от амниотичната течност. Друго, което различава двете процедури, е времетраенето, което при иновативния подход е малко по-дълъг – 4 минути.

Новият метод се прилага от близо година в САЩ и Великобритания. При него майката може да наблюдава процеса и да поеме веднага бебето. Той позволява и по-късното отрязване на пъпната връв, така бебето получава ценни стволови клетки. Разрезът се изчислява спрямо теглото и размера на новороденото и белегът после е минимален.

Техниката се използва само при планови цезарови сечения и при жени, които раждат за първи път и се смята, че е по-щадяща към бебето и майката.

Ирина Тенева

Източник: Фрамар

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *