Банята представлява комплекс върху няколко декара с мраморен под, басейн с мозайка на праговете, курни

Две терми от римско време са известни в Пловдив, макар че не са отворени под земни пластове и сгради – на площад “Стефан Стамболов” и на Източната порта. Тези дни при изкопни работи за строеж след събаряне на стара сграда в самия център на улица “Отец Паисий” бе разкрита трета сграда. Става дума за голяма постройка източно от Римския стадион от IV – V век, типичен за късната Римска империя, информира БГНЕС.

Банята представлява комплекс върху няколко декара с мраморен под, басейн с мозайка на праговете, курни. В момента строителите отстъпиха площадката на археолозите, екип под ръководството на Мая Мартинова разкрива останките, които са удивително запазени.

В тази сграда някога римляните са прекарвали по цели дни във водата и са обсъждали градските проблеми. Проучена е до момента голяма зала с басейн – имплувий, открити са капители в коринтски стил. Подът и стените на банята са били отоплявани чрез система за топъл въздух от специални пещи, циркулиращ между зидани колони и тухли, нарича се хипокауст. Съборената на това място триетажна къща беше от началото на миналия век, а собствениците имаха доста проблеми с общественото недоволство, докато стана ясно, че Министерството на културата разрешава това. Инвестиционните намерения бяха да се построи комплекс с магазини и къщи за гости. При новата находка, обаче, плановете най- малко се отлагат във времето.

Източник:mediacafe.bg

Facebook коментар
Total Page Visits: 3336 - Today Page Visits: 2