Пловдив във Файненшъл таймс: Български град преобръща съдбата си

Възстановяването на индустрията на града привлича водещи европейски инвеститори

Едно от най-престижните международни издания “Файненшъл таймс” публикува голям материал посветен на Пловдив. В  статията се обръща голямо внимание върху бурното индустриално развитие на региона, както и богатото културно-историческо наследство на града под тепетата.

Ето и цялата статия:

Превод и редакция – PlovdivTime.bg

В пловдивските топли, летни вечери децата шумно се плацикат на фонтаните на преобразения градски парк. Млади техно-ентусиасти се събират в Hackafe център за изучаване на информационни технологии, намиращ се в историческия център на града.

Вторият по големина български град е с население от 350 000 жители и богата културна история, като  се радва на дългоочакваното си възраждане. Георги Стоев, местен икономист, изчислява, че общият доход от чуждестранни и родни инвеститори на пловдивските фирми от 2011  година насам е €4 милиарда.

Аналитикът допълва, че този ренесанс  показва постижението на местните бизнесмени и служители, след като се подобри и националната увереност на предприемачите. Също така помага фактът, че представата за „ дивия запад” на държавата е избледнял след приемането й в ЕС , което насърчава инвеститорите да изследват потенциала на обеднелите ъгълчета на страната.

В гореспоменатите постижения се включва и драстичното намаляване на нивото на безработица в региона, което в момента е 4,9 процента, като за цялата страна цифрата е 8,1 процента. Наблюдава се развитието на сектори като логистиката, автомобилни части и софтуер, обслужващи световния пазар.

Възстановяването на Пловдив е  поразително, сравнено с положението на Гърция, поразена от упадък.

Въпреки, че гръцките инвеститори се оттеглиха от българските банкови дела и проекти за недвижими имоти след задълбочаването на собствената им държавна криза, някои гръцки търговци се възползват и местят седалището си в България, където данъчните ставки за корпоративни и лични доходи са 10 процента, най – ниските в целия Европейски съюз.

„Отписахме Пловдив като ниско технологичен производителен център без особени шансове за модернизация”, казва бивш гръцки разработчик за недвижими имоти, вече консултант в българската столица.

Стефан Стоянов, заместник-кмет по инвестициите в Пловдив посочва, че катализаторът за растеж не е било само приемането на България в ЕС през 2007, но и „нов кооперативен подход на местното правителство”. Девет области в региона се отказаха от съревноваването за инвеститори и обединиха усилията си с родни бизнесмени за производство и складови бази в шест индустриални зони – днес популярна като Тракия икономична зона.

Пламен Панчев, съосновател на Сиенит Холдингс – местна компания за строителство, е бил първият инициатор, сключил значителни договори за излезли от употреба стопански земи около града и създаването на гише за подпомагане на потенциални инвеститори.

„Когато индустрията започна да пропада, хората не обработваха земята си, всички млади емигрираха да търсят работа в чужбина. Но аз и партньорът ми бяхме убедени, че Пловдив има бъдеще”, споделя Пачев.

„Привлякохме някои водещи европейски бизнес гиганти, особено от Централна Европа”,изтъква  бизнесменът като посочва компании като АBB – швейцарската инженерна група, Kaufland – немската верига хипермаркети, и групата за логистика DB Schenker.

“Тук има база за талант, имаме достъп до умели инженери, експерти по качествения контрол, специалисти по логистика.” казва Томи Вер Елст, генерален мениджър на България на Sensata Technologies, американска компания, която изработва високотемпературни сензори за европейската автомобилна индустрия.

„Пазарът на труда става все по-съревнователен”

Стефан Стоянов е завел търсенето на квалифицирани работници чак до Украйна, дом на 250 000 българи в южните покрайнини на страната.

„Мислим, че има голям шанс да накараме хората да се върнат в държавата на корените им, имайки предвид ситуацията там”,казва Стоянов.

Фондовете на ЕС са подпомогнали с подобряването на пловдивския център, построен върху богатия римски град Филипопол. Музеи и арт галерии биват преправяни  – през 2019 градът ще постигне дългосрочната си амбиция – да служи като Европейската столица на културата.

Въпреки това Павел Езекиев, партньор в Neveq Capital, фонд за рисков капитал, предупреждава че съревнованието за привличането на високотехнологични инвеститори се повишава с бързо темпо, особено в Югоизточна Европа. В България други регионални центрове като Варна и Велико Търново се заглеждат по успеха на Пловдив.

„Местното управление заслужава уважение за агресивния си подход, но не е лесно да се привлекат висококачествени инвеститори” казва Езекиев.

Източник: trafficnews

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial